anna kannatust

Andke nõu mulle

Olen raudselt seda varem küsinud, aga unustanud — me teeme siin kordamööda õhtusööki ja mul on tunne, et ma teen põhimõtteliselt kogu aeg sama asja (mingit suht suvaka möginaga pastat või kartulit kas hakklihakastme või verivorstiga). Ma siiralt ei jaksa ise ka süüa seda enam. Palun pange kirja mulle, mida teie peres õhtusöögiks süüakse. Ja seda võib ka kirjutada, mida teie oma kahestele söödate ja/või snäkiks pakute, sest no mul on tunne, et ma ise elan mingis püsivas ajusurmas.

36 kommentaari “Andke nõu mulle

  1. Praetud (kergelt pruuniks, pooltoores jäkk!) lihaollusele erinevad köögiviljad peale ja juurde riisinuudleid. Mõnikord segan kõik segi, mõnikord soovitakse eraldi.
    Sama põhimõttega teen riisi- ja tatrapada.
    Ahjukartulid+porgandid, õlis veeretatud ja yrtidega yle valatud.
    Nn vanakooli putre ja suppe meil ei armastata.
    Kindlasti on midagi veel, aga hetkel haige ja rohkem ei meenu.

    1. Tglt teen ma neid 3-4 rooga paljudel eri viisidel, sest “liha” ja “köögiviljad” võivad tähendada väga erinevaid asju. Ja kui Kaur mainis allpool suppe, siis tglt riisinuudleid teen ma mõnikord rohkema leemega, ongi supp. Kuna taolisi padasid teen 7-liitrisesse kastrulisse, ja hiljemalt järgmise päeva lõunal saab kõik otsa, siis ei tee ma toite, mille tykeldamisele ise 3 tundi ära kulub. Tatratanguputru keedan vahepeal nii, et pool kogusest on täispiim, sööge nt võisilmaga. Ka tatrapada on tglt puder, ainult erinevate lisanditega. Piima-riisisuppi söövad meil lapsed, mul hakkab sellest paha.
      Minu jaoks on gluteen myrk, seega kokkan eespool nimetet põhiainetest ja pooltooteid v valmistoite ei kasuta. Lastele ka sobib. Nad nii suured, et kokkavad mõnikord ka ise, igayhel on oma lemmiktoidud, mida valmistavad. Mina pean tegema kõigile sobivat, kiiresti ja piisavalt palju, teised saavad valida ja neil on aega 🙂

  2. Vanakooli supid. Üks pott on kaheks-kolmeks päevaks, täna näiteks on natuke idamaise olemisega kana-kapsa supp.

    Püreesupid – porgand kõrvits jne. Sinna käib maitseks mingi praetud liha kõrvale, enamasti pakk peekonit ühe söögikorra kohta.

    Tatrapuder, sisse praetud lihaollusega (pakk peekonit või viinerit vms).

    Pasta või keedetud / praetud kartul millegagi. Pesto ja viineri / lihapallidega, hakklihakastmega (pooleldi taimetoit), muude poolfabrikaatidega (kanašnitslid).

    Kotletti teen hakklihast mõnikord mina, see on suht töömahukas ettevõtmine, aga tuleb väga maitsev.

    Ma ise, kui saaks, toituks ainult omletist.

    Riis + pannitäis kastet sinna juurde. Enamast kana idamaise maitsega – kanatükid pruuniks ja siis kastmeid niipalju juurde, et pann on servani täis. Järgmistel päevadel lähevad riis ja pada mingites uutes vahekordades segamini, st sama toit hakkab vaikselt muutuma.

    Aeg-ajalt saab eksootilisemat kraami, mida lapsed mõnikord siis söövad ja aeg-ajalt mitte. Hiljuti oli lillkapsa vormiroog juustukattega (gratään?), vist kurkumiga, nägi hästi kollane ja idamaine ohtlik välja, lapsed täiesti eirasid seda, meie ise sõime viis päeva järjest, ülimaitsev. Samuti hiljuti oli kisir (türgi bulguri-salat), seda sõid lapsed ka, kuigi see on suht eksootiline toit eesti mõistes, granaatõun ja ürdid.

    Ravioolid, aga neid kõik ei söö ja need on tülikalt kallid ka (üks pakk on 4 eur ja sellest saab veidi rohkem kui ühe inimese portsjoni).

    Kui üldse midagi teha ei viitsi, siis praevad lapsed pelmeene. Teised laisk-toidud on tatrapuder ja makaronid, kerge teha ja kõik söövad hea meelega.

  3. Täna teen ahjus kanakoibi kartulitega, kapsa-porgandi salat kõrvale. Aga muidu lapsele maitseb veel peedisupp, pasta bolognese, kartulipuder millegagi, riisi-krevetisalat, koorene krevetipasta, tortilla põhjal pizza, ahjulõhe, frikadellisupp( laps saab ise frikadelle kokku mätsida, sama ka kotlettisega). Snäkiks sõi kahesena piknik juustu, mustikaid, vaarikaid, juustuküpsist,banaanipannkoogid, mingeid kodujuustu-porgandimuffini käkke tegin ka, smuutisid tegime ka

  4. Laste kõige lemmikum toit on tegelikult singipasta, midagi carbonara laadset.
    1 pakk spiraalseid makarone (fusilli)
    pakk või kaks peekonit, tükkideks ja ära praadida
    kaste: kaks munakollast, 200-300 grammi tavalist koort, 100 grammi riivjuustu (kas riivid ise või ostad poest). Segad kastme kausis kokku.
    Kui makaronid valmis, kallad need pannile peekoni peale, kastme ka ja segad läbi. Hästi kiiresti saab valmis ja hästi maitsev.

    Juurde näiteks tomatisalat.

    Selle toidu ainus häda on, et see on nii hea, et ühest pakist makaronist (500g) jääb pere peale väheks.

  5. Kui on avariipäev, st pea tühi teen fajitas’id. Kana on ikka külmikus (parim on kintsuliha, jääb mahlasem), praen pannil ja seejärel lōika ribadeks. Ribastan paprika ja sibula, praen kuumal pannil. Teen juurde guacamole kastme, tomatisalsa (hetkel pomito kastme baasil) ja merevaigu-hapukoorekastme. Hakin jääkapsast, avan punaste ubade purgi. Tortilla’d pakist, ettevalmistatud kastmed, kana ja juurikad vahele … ning valmis ongi.
    Võid teha ka nii, et tortilla’le paned juustukastme ja raputad riivjuustu peale, edasi vahele liha/juurikad, juustukaste ja raputad juustu ning paned peale teise tortilla- vajutad kokku nin asetad pannile või ahju – küpsetad, et juust haakuks ning lõikad pooleks vōi neljaks, juurde kastmed ja mango tšatni. Sööjaid jagub, lapsele saad ka anda uusi maitseid. Maitseaineid ja tšillit vastavalt maitsele.

  6. Mis meil siin on olnud
    Kartulipuder ja lihakaste, kana-klimbisupp, ahjulõhe ja tar-tar kaste ning tillukesed keedekartulid (ei pea koorima), kanakintsud küüslauguses koorekastmes ja riis (kana teeb ennast põmst ise), tatar ja IKEA lihapallid, järg jäänud tatar sai praetud koos sibula ja singiga.
    Suur tükk liha ahju, siis esimene kord on ahjupraad, teisel päeval paned lihaviiludele juustu-küüslaugu-majoneesi katte ja küpsetad üle, kolmas päev teed alles jäänud lihale kastme peale. Kotletid, karjasepirukas, kapsa -hakkliha hautis.
    Kokkuvõttes klassikaline eesti koduköök ehk mitu toitu hakklihast

    1. Praegu on ahjutoitude aeg.Valmivad ise, ei pea valvama ja köögivilja kombo saad teha 100l erineval viisil. Iga päev erinev.. Lastele reeglina meeldivad toidud, mida nad näevad, selged tükid ja millest jõud üle käib. Mu lapse lemmik oli selles vanuses kana, toores kapsas ja mannapuder. Eriti vist sind ei aita:)

  7. Läätsesupp, erinevad curryd (ei pea väga vürtsikad olema), tatar, küpsetatud lillkapsas, soe salat (erinevad salatid, kurk-tomat, seemned, idud, peet, praetud kartul, küpsetatud kikerherned, peekon on näiteks võimalikud komponendid)

  8. 5 päeva ühte toitu süüa vist läheks kategooriasse et “hissand jumal”.
    Minu laste lemmikroog on kana igal moel, koivad ahjust riisiga, kanafilee juurviljadega ja praekartuliga, kanasupp, kanapasta.
    Siin keegi mainis tortillasid, meie teeme nii et paneme valiku praetud kana, juurvilju, paprika, tomat, oad, salat, mais,juust millega ise siis täidavad ja söövad. See on hitt sest saavad ise valida.
    Snäkiks sõid õunaviile on kohupiima moosiga, mandariine, kaeraküpsiseid..rohkem ei mäleta ka et eriti mingi snäki teema oleks olnud.

  9. ma teen mitmesuguseid suvalisi panniködisid asjadest, mida parajasti on, aga need ei vasta põhimõttele, et “laps näeb, mida ta sööb”. Ei hakka siia panema, mu toidublogis on pool materjali sellist.

    Muidu lihtne toit – kuumad võileivad, kus leiva/saia/sepiku ja juustu vahele käib mingi värske asi (õuna- või pirniviil, tomativiil, sibulaviil või suvikõrvitsaviil, soovi korral võib kombineerida), mingi plöga (tilk ketšupit või majoneesi, olenevalt sellest, mis viil seal vahel on) ja soovi korral isegi veel mingi valguline asi (vorstiviil või natuke kalakonservi – kui kalakonserv on ise tomatiga, käib see ühtlasi ka plöga-aine eest).

    Magusas versioonis kuum võileib – leiva/saia/sepiku peale maitsestatud kohupiima ja näiteks õuna, ahjust läbi. Võib võtta mingi valmis poe-kohupiimasegu, võib ise nt rosinaid sisse panna.

  10. Mina näiteks eelmisel nädalal tegin:

    boršisuppi hapukapsaga
    praetud soolapeki rasvas munakastet keedukartulitega
    pelmeenivormi
    pikkpoiss keedetud kartulite ja porganditega
    kana kintsulihast sibulaklopsi
    sealihastroogonovi

    Eile tegin kanalihaga riisipada ja täna teen lillkapsapüreesuppi.

    Mida kaheaastased söövad, seda kahjuks ei tea. 🙂

  11. Mõned lihavabad toidud:
    – läätse-tomati-köögivilja supp (3a armastab püreestatult)
    – wrapid (me teeme sojahakiga ja vahele igast värsket kraami, lapse lemmikud, eriti peeditortilladega)
    – seenepelmeenid (https://www.rimi.ee/epood/en/products/vegan-products/vegan-frozen-food/pelmeenid-seente-ja-sibulaga-400g/p/951629)
    – tortellinid
    – kartulipuder ja peedikotletid (need on parimad: https://www.taimetoit.ee/2015/08/pirakad-peediburgerid.html (tihti paneme osa sügavkülma, sest suht suur kogus tuleb)
    – risotto (minu lapse absoluutne lemmik) – peediga, kõrvitsaga, seentega.. + peale feta juustu

    3a vahepalad tihti sellised snäkitaldrikud – nt 1 keedumuna, viilutatud paprika, avokaado, leib või sepik, hummus, mingi puuvili jne. Või siis kreeka jogurt + kamapallid + külmutatud marjad)

  12. Meil menüüs:
    – ühepajatoit (hakkliha või lihatükid, kartul, porgand; pliidil potis või ahjus)
    – kõikvõimalikud püreesupid (kartul, porgand, bataat, lillkapsas, sibul jm + sinihallitusjuust)
    – kartuli-lõhevorm (keedan kartulid ära, lõikan viiludeks, laon ahjuvormi, vahele kuumsuitsulõhe, sinihallitusjuust, peale riivjuust, vedelikuks koor+muna ning kõik see ahju küpsema)
    – klassikaline vanakooli kanasupp kanakintsudest
    – köögiviljad kanaga (praen pannil lillkapsa, suvikõrvitsa, paprika, sibula, kana, kõige lõpus karp toorjuustu ka sisse)
    – kana-riisi-kookose panniroog (praen kana, külmutatud köögiviljad, purk kookospiima ja segan sinna sekka keedetud riisi)
    – praetud hakkliha + tatar
    – kapsasupp hakklihaga

  13. meenutasin tudengipõlve ja siis tegime põhiliselt selliseid toite:

    gemüüse (hautame sibulat-porgandit-kartulit – just selles järjekorras -, kui ressurssi oli, läks sibulaga koos ka mingi lihakraam);

    peediga gemüüse (sama, aga suht varakult läheb sisse ka peeti). Sõime neid hapukoorega.

    Siis oli kartulivorm (varem keedetud ja üle jäänud kartulitest) kas suvikõrvitsaga või ilma, aga igal juhul käis vahele pannil klaasjaks hautatud sibul ja peale juust. Praegu, kus ma armastan krõmpsuvat pooltoorest sibulat ja ei tee enam “nii, nagu tehakse”, jätaksin sibulahautamise etapi vahele. Vormi vahele võib olenevalt enda eelistustest ka munasegu panna, olgu siis piima või hapukoorega.

    Küüslaugukartulid – ahjuvormi toored kartulitükid küüslauguga segamini, piima peale, küppsetamise ajal aeg-ajalt segada, et kõik kartulid tekkiva piima-küüslaugukastmega kokku saaks. Laktoosistalumatutele sobib piima asemel vast hapukoor paremini.

    Läätsehautis – alguses hautada õliga sibulat ja porgandit, siis läätsed ja vesi peale, hautad, kuni läätsed on pehmed.

    Tomatisupp (talvel purgitomatitest), sinna sisse käis olenevalt ressurssidest eri asju, nt sibulat ja/või küüslauku, porgandit, hiina kapsast…

    Pannil koos selleri- või apteegitillitükkidega hautatud porgand (alguses võiga, siis ka vett või puljongit juurde), maitseks käis ka sibulat sisse. Kui valmis, siis pudistatakse juustu peale ja süüakse mingi täitematerjali kõrvale – hautatud hirss, riis, tatar… Põhiline, et hautamisasjad lähevad pannile koos, nii et lisa-ained moodustavad selle ajaga, millega porgand lihtsalt pehmeneb, maitsva sousti.

    Ma ei tea, kas su pere sealiha sööb, aga seda tegime toona niiviisi, et lihatükid läksid hautamispotiga ahju koos suure koguse õunte ja sibulatega, vedelikuks veel natuke tumedat õlut peale, See moodustas samuti väga maitsva sousti.

    Igasuguste oapühade puhul (vastlad, kolmekuningapäev) tegime oahautist, kus mitut sorti leotatud oad ja terad läksid koos purgitomati, sibula, küüslaugu, paprika, vanakooli vürtside (nelki, vürtsi, pipart, kaneeli) ja natukese pruuni suhkru või siirupiga hauduma. Seda tasub teha korraga palju, sest haudub kaua, aga siis saab edaspidi soojendada.

    No ja sibulaga tehtud praekartulid muidugi, mis on tegelikult väga maitsev söök!

    1. Praekartulid ükskõik millega on selline asi, mille soovitamise peale mina ei tuleks, sest kõik teevad seda ju niikuinii. See tundub nagu soovitus hingata või enne magamist pikali heita… Aga tegelikult muidugi ei ole nii – mitte miski ei ole enesestmõistetav, eriti mitte teise pere köögis.

      1. Nad võivad peredel, kes püüavad tervislikult toituda, ka oma ebatervisliku kuulsuse pärast pildilt välja jääda. Aga tegelikult pole neil häda midagi, kui iga päev ainult neid ei söö. Ja kui neid veel eri asjadega rikastada (suvikõrvitsaga või mingi kõrvale söödava salatiga lahjendada ja/või liha ja/või munaga valku juurde anda), siis võib isegi mitu korda järjest süüa.

        Vahemere kokaraamatus on üks hästi tore praekartuliretsept, kus kõigepealt hautatakse sibul klaasjaks, küüslauku ka, siis läheb pannile hakkliha; kui see pole enam roosa, siis lisatakse kartulijupid (friikartulikujulised jupid, aga võivad natuke jämedamad olla) ja kui kartul on enam-vähem valmis, läheb muna. Maitseks läks juurde natuke kaneeli, vist ka musta pipart (mälu järgi kirjutan praegu) ning kõige lõpuks kõvasti peterselli.

        Ma olen seda sojast tehtud hakklihakujulise pudiga samuti teinud, ikka on hea.

      2. Mina nt ei tee perele praekartuleid. 4 inimesele, kellest 2 on suure söömaga noormehed, kulub söögi tegemisele kordi rohkem aega, kui selle ärasöömisele, ja poistel jääb nina vingu, et vähe oli. Kuhjaga 28 cm panni täis + 3 liitrit salatit syyakse viimse raasuni ära veerand tunniga, aga tegemisele kulub oma 3 tundi. Ei, kurat. 😀

  14. Haki tükkideks brokkoli v brokkolini, võib ka juurde sellerit ja paksoid, sibul, küüslauk, veidi ingverit, šampinjone.

    Pane pannile rasvaine ja sibul, mõne aja pärast ka seened, brokkoli, ingver ja küüslauk. Stir fry kuni enamvähem pehmed.

    Võta samal ajal hunnik riisinuudleid ja viska eraldi keema neljaks minutiks.

    Keera kokku kaste – laimimahl, maapähklivõi, sojakaste, suhkur ja veidi hakitud ingverit. Pane kõik väiksesse purki kokku ja loksuta. Peaks tulema selline kreemine-hapu-soolane parajalt paks kaste. Võid lisada ka natuke tšillit, aga ei pea.

    Sega pannil kokku juurviljad, riisinuudlid ja kaste. Serveeri kohe – võid peale visata seesamiseemneid ja kui eriti fäänsi, siis seesamiõli ka.

  15. Kui pastat siis kindlasti köögiviljadega ehk siis pannile riivitud porgandit, suvikõrvitsat, sibulat ja küüslauku, šampinjone vms lisaks lihale või hakklihale. Pilaffilaadne riisipada ehk siis ahjupotti praetud liharibad, sibul, küüslauk, purk purustatud tomateid ja vett ning hauduma. Kui liha suht pehme siis klaasitäis riisi ka hulka ja veel paarikümneks minutiks ahju. Lemmik “kiirtoit” ehk punane hakklihasupp võtab umbes 23 minutit kartulite koorimise algusest kuni serveerimiseni. Supiks koori ja kuubikusta paar kartulit ning paar porgandit ja pane keema. Samal ajal pannile veisehakkliha ja sibul, kui need on kergelt läbi praetud siis lisa sinna paar hakitud marineeritud või hapukurki ning paar tl tomatipastat. Maitseks soola ja pipart. Kui pannil asjad läbi kuumutatud siis kalla segu pannilt potti, kus kartulid ja porgand juba keevad. Lase kraamil potis keema tõusta. Kui kartul pehme siis supp valmis.
    Liha ja köögiviljad ahjupotis/küpsetuskotis on alati suht lollikindel valik. Kana kintsuliha näiteks saab suht ruttu valmis ka.
    Kõrvitsa püreesupp (kõrvits, porgand, ingver, tšilli, sulajuust, maitseained jne) krutoonide või peekoniga.

    1. lisan, et kui Rents ei julge Pärsia päritolu mehele riisiga sööki teha, sest see tahab riisi ise teha, siis päris paljude riisitoitude analooge saab teha ka tatraga. Nt maitseviljadega tatra-“pilaff” – küüslaugu ja/või sibula, kollajuure ja/või ingveriga, suvikõrvitsaga (kui on), kanaga… vabalt kombineerides.

      1. See on hea märkus, sest ma tõesti ei tee siin majas riisi kunagi just selle pärast, et tean, et tal oleks kohe nina vingus. Ükskord, kui kõik haiged olime, tegin seda plastikkotis riisi, sest ei julgenud tema riisi kallale minna. 😀

  16. Meil on viimasel ajal sagedasti menüüs vegan chili (googeldades see, mis tuleb saidilt Cookie and Kate) ja valgetest ubadest kotletid (sisse veel praetud riivitud porgand ja sibul, algne retsept clean kitcheni varamust), mida võib ka burgeri vahele panna. Rohumaa lihaveise hakklihaga teeme lasanjet, tacosid, pasta bologneset. Kartulit süüakse meil miskipärast haruharva.

  17. New York Times Cooking. Maksab veidi raha, aga aeg-ajalt on kampaania, kui saab sümboolse hinnaga subscriptioni. Samalaadset on feissaris tasuta ka – vt nt Food and Wine. Delicious.Australia on lemmik, aga praegusel aastaajal soovitavad nad kihisevaid jooke ja kergeid salateid, sunnikud sellised.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.