faith

A mis siis esmaspäevast muutub?

Hommik algas ebameeldiva uudisega, et Alec Baldwin tappis ühe naise ja haavas tõsiselt ühte meest. Selline kõige totramat sorti õnnetus, filmivõtetel pidid otse loomulikult relvas paukpadrunid olema, aga miskipärast olid päris. Selline hetk, mis rikub korraga mitme inimese elu, sest üks on surnud, tulistajal ilmselt elu lõpuni PTSD ja kuna tegu on USAga, siis inimene, kes sinna päris padrunid jättis, läheb ilmselt hajameelsuse eest aastateks vangi. Hea meeldetuletus, et me ei kontrolli oma elu — saame mängida kaartidega, mis on meile antud, ja meie mänguoskusest sõltub nii mõndagi, aga lõpuks otsustab ikkagi kõik see, mis kaart meile pakist järgmisena satub. Antud hetkel on muidugi see irooniakirss ka veel, et Alec Baldwin mängib filmis meest, kelle lapselaps kellegi kogemata tapmise eest vangis on …

Siin viimase paari aasta jooksul olen korduvalt näinud (eelkõige nooremate tuttavate pealt), kuidas koroona mõne noore ülikooli- või praktikaplaanid ära rikkus. Ka need, kes siiski uhkesse välisülikooli said, ilmselt ei kujutanud ette, et sõidavad näiteks Londonisse kohale ja siis osalevad loengutes videosilla kaudu oma magamistoast. No ja eks nüüdseks oleme me vist kõik tahestahtmata aru saanud, et see (vist juba aasta eest?) väljahõigatud “tuleb lihtsalt harjuda uue normaalsusega”, on tõsi. Alguses oli lihtne uskuda, et istume nüüd natuke kodus ja kõik saab korda, nüüdseks on selge, et keegi meist ei tea tegelikult, kas ja millal see pandeemia möödub — ning et uus normaalsus ei tähenda seda, et “istume kodus ja vaktsineerime ning varsti on pandeemia kadunud”, vaid seda, et me peamegi hakkama pidevalt mõtlema, millisest sotsiaalsest üritusest annab loobuda ja millisest mitte. Mis 35aastasele vanamutile pole eriti keeruline, aga loota, et kõik 20aastased pidutsemisest loobuvad, on muidugi ebarealistlik. Mis mind aga üllatab avalikus debatis, on see, et nii vaktsiinivastased kui ka vaktsineerijad tunduvad ikka veel lähtuvat narratiivist “riik tahab, et sa vaktsineeriksid, sest siis saab (väidetavalt) pandeemia läbi”, kuigi mulle tundub küll juba KUID, et Kiik ja co. ei ütle seda ehk otse välja, aga riiklik strateegia on igal pool üle kogu maailma “riik tahab, et sa vaktsineeriksid, et vähendada koormust haiglatele”. Riiki ei huvita eriti see, et haigestuvad ka vaktsineeritud, kuni nad massiliselt haiglatesse ei jõua. Sinu paar haiguspäeva jaksavad nad kinni maksta, haiglaravi on see kulukas osa. (Ja neile, kes räägivad, et riigil on aasta aega olnud aega uusi haiglakohti luua — kui loll sa oled, kui sa tõsiselt arvad, et fraasiga “haiglakohtade arv” viidataksegi just voodikohtade arvule? Kui see nii oleks, võiksid pooled meist vanaema kuurist neile kolm välivoodit viia ja mure oleks lahendatud, probleem on MEEDIKUTE PUUDUSES, ja seda probleemi ei lahenda sa sõrmenipsuga, meil oli nii arstidest kui ka õdedest puudus juba ENNE pandeemiat.)

Redditis näiteks oli huvitav näide (kas ma pean korrektselt viitama, et kasutajalt nimega HarriJokker?). Iirimaal on kaks piirkonda (Carlow ja Waterford), kus on saavutatud pea 100% täiskasvanute vaktsineeritus, aga nakatumine on jätkuvalt väga kõrge (Waterfordis 1250 juhtumit saja tuhande kohta, st isegi natuke kõrgem kui Eestis). Mis on loogiline, sest paljud vaktsineeritud kujutavad ette, et nüüd on neil raudrüü seljas ja võib rõõmsalt ringi lasta. Samas ei ole neil haiglasüsteemiga erilisi probleeme, sest vaktsiin kaitseb haiglasse sattumise eest piisavalt hästi. Mis on ka loogiline, seda on meile kogu aeg räägitud. Nii et selles mõttes on kõrge vaktsineerituse tasemega siiski saavutatud see, et kellegi kunstlikku viljastamist või vanaema südameoperatsiooni ei tule edasi lükata, sest haigla on koroonahaigeid täis. Ja selle kõige kõrvalt pannakse inimestele südamele, et kui teil on haigustunnused, siis vältige kontakte, sest, noh, tundub, et inimesed on debiilikud ja neile tuleb ka pärast kahte aastat pandeemiat seda jätkuvalt meelde tuletada. Ja mul on tunne, et just see ongi põhjus, miks Eesti valitsuse koroonaalane kommunikatsioon on selline, nagu ta on — kardetakse (ja ilmselt põhjusega), et inimesed on nii lollid, et kui neile praegu hakata südamele panema, et igasuguste haigustunnustega olge kodus ka vaktsineerituna (kuigi see peaks igaühele selge olema ka haigestunute igapäevast statistikat vaadates), siis vaktsiinivastased võtavad seda kui vett oma veskitele, mille abil massimeedias kedrata, et “näete ju isegi, et vaktsiinid on täiesti kasutud”.

Ja need uued piirangud … Ma tunnen, et ma ei ole nüüd väga originaalne, sest eks ma suuresti korrutan seda, mida Merje juba eelmisel nädalal ütles, aga mis tegelikult muutub sellega, et ametlikult saab edaspidi igale poole sisse ainult vaktsineerimistõendiga, mitte negatiivse testiga? Minu isiklik kogemus on küll selline, et sportimiskohtadest mitte ükski joogaklubi ei küsi üldse mitte midagi (peamine põhjus, miks ma kodus teleri vahetusel joogat kaasa teen, sest suurem osa rasedatest on kõige vastu vaktsineerimata, sest zen), ronimisklubidest üks küsib, aga teises pole töötajaidki — nii et seal on probleem lahendatud nii, et igaüks, kes ronima läheb, peab telefonis linnukese tegema ja ütlema, et “vannun, et ma nagu täitsa päriselt ka olen vaktsineeritud, on me mum“. Spordiklubi Spartast, kes avalikult kuulutab, et nemad küll midagi ei küsi, on kõik kuulnud. Eile just kuulsin tuttava tuttava kogemusest, kus üks Tartu MyFitnessi töötaja ütles talle, et ta ei viitsi ta vaktsineerimispassi vahtida. Redditis ka just teema sellest, et suuremaid spordiklubisid ei huvita. Et kas te arvate, et nüüd hakatakse neid kohti päriselt kinni panema või? Et enne ei tehtud midagi peale suurte sõnade, aga nüüd järsku tehakse?

Restoranid-kohvikud? Tundub, et täiesti juhuslik, kas küsitakse või mitte. Enne puhkust käisime Café Lyonis, seal küll küsiti. Pärast koju saabumist viisime Sirru õe sinna Noa restorani kõrval olevasse pagariärisse, seal ei küsinud keegi mitte midagi. Üleeile käisin So Brooklynis, seal küsiti. Mul oli seal endal väga piinlik, sest tavaliselt on mul juba telefon käes ja olen valmis näitama, aga seekord olin täiesti unustanud, et vaktsineerimistõendid eksisteerivad, ning see ettekandja küsis seda nii ettevaatlikult ja viisakalt, et mul oli temast täitsa kahju, ilmselt on tal mingeid ebameeldivaid kogemusi olnud. Restoranide kohta on raske öelda, sest meie lemmikkohas esimene kord küsiti ning edasi pole küsitud — aga meile on ka konkreetselt iga kord sattunud see sama ettekandja, kel on nii fenomenaalne mälu, et ta teab peast Sirru lemmikõllesorte ja minu lemmikkooke (ja me ei käi seal mitte sugugi igal nädalal), nii et ilmselt ta ei tea mitte ainult seda, et ta on meie vaktsineerimispasse juba kontrollinud, vaid ka seda, millist aluspesu ma kannan ja kus ma koolis käisin. Nii et väga võimalik, et seal kõiki uusi nägusid tegelikult kontrollitakse, ma ei ole tähelepanu pööranud, kuidas teistega käitutakse. Eile käisin O’Learyses enne kino, seal ka kontrolliti (kuigi seal on nii meh toit, et ma ei tea, miks poisid selle koha valisid). Aga tundub, et üldiselt pigem selline 50/50, kuidas satub.

Poed? Minu meelest on see nende “nüüd hakkame maske kontrollima” täiega naeruväärne. Kohustus on kogu aeg olemas olnud, aga siiani pole keegi kontrollinud, aga nüüd kohe hakkame. Nagu päriselt. Usun seda siis, kui oma silmaga näen. 😀 Aga samas on see, et nad üldse selle ühisavalduse tegid, üsna märgilise tähendusega. Ilmselt on nad aru saanud, et oleme uue lockdown’i lävel ja loodavad seda vältida. Mis äärmiselt suure tõenäosusega ei õnnestu, minu ennustus on, et mõne nädala pärast istume siin kõik jälle kodus, vaktsineeritud või mitte. Lihtsalt see on debiilne, et augustis ütlesid nad rahumeeli, et nad ei saaks parima tahtmisegi juures midagi kontrollida, sest neile pole seda õigust antud, aga nüüd järsku … maast leidsid selle v? Või kust see õigus neile järsku tuli? Sest maskikandmine on minu meelest see üks asi, mis võiks natukenegi mõlemale poolele turvatunde tagada, olgu nad vaktsineeritud või mitte. Ja kui mina näiteks tervislikel põhjustel ei saaks vaktsineerida, nii et testiksin end kaks korda nädalas ja lisaks kannaksin maski, siis mind ajaks küll närvi see, kui vaktsineeritu ei vaevu poes maski kandma, sest “ma olen ju vaktsineeritud” (argument, mida ma olen kahjuks juba mitu korda kuulnud).

Kusjuures minu jaoks isiklikult on kõige suurem pettumus selle pandeemia ajal olnud see, et ma tõesti naiivselt arvasin, et kui inimesed sellest üldse midagi õppisid, siis seda, et ära, raisk, roni kuskile, kui sul on mingid haigustunnused, istu kodus. Aga tegelikult on ikkagi ebameeldivalt palju nii vaktsineeritud kui ka vaktsineerimata inimesi, kes teevad siis vastavalt kas “no ma olen nagunii vaktsineeritud” või “no see on lihtsalt väike köha, mida sa kardad”. Ee, ma kardan näiteks seda, et kui ma saan sult täiesti suvalise külmetushaiguse, siis on mul megasitt olla. Või saan gripi ja vaevlen mitu päeva, sest ma ei saa ravimeid võtta — mulle on isegi Coldrex ju praegu keelatud. Ja no kui ka ei oleks, ma ikka ei tahaks ei su koroonat, grippi, tuberkuloosi ega lihtsalt külmetust. Ma tõsiselt ei saa aru, kuidas nii suur hulk inimesi tundub olevat siiralt segaduses selle üle, et enamik meist ei taha ÜHTKI haigust, sest noh, terve olla on ju mõnusam.

Veel enam, ma töötan IT-s, isegi kui su perearst on öelnud, et su tavaline külmetus ei ole enam nakkav, MA EI TAHA SU LURISTAMIST KUULATA. Meil on kõik variandid olemas, et sa saaksid kodust töötada, ära tule kontorisse, kui sa TEAD, et sinuga samas ruumis viibimine teistele rõve on. Mina näiteks ei käi parajasti kontoris muuhulgas ka selle pärast, et mind ennast häirib see, kuidas MINA lõhnan. 😀 Mees ja lähedased sõbrannad kinnitavad, et nad ei ole mingit erinevust täheldanud, aga MINA ISE tunnen, et mu lõhn on natuke teistsugune ja hoopis tugevam kui muidu, ning see, et ma kaks korda päevas pesus käin ja deodoranti kasutan jne, ei muuda seal midagi (väidetavalt on see taas looduse poolt nii seatud, sest titt on ju esimesed kolm kuud suht pime, nii et ema lõhn on talle oluline indikaator, aga ma eelistaksin siiski mitte haiseda, aitäh). Et noh, mingi selline elementaarne viisakus on olemas, mida võiks ju teiste suhtes rakendada. Ja siis oli meil eelmises töökohas näiteks tüüp, kes köhis ja luristas ning ütles, et ta tuli kohale, sest ta “on kontoris motiveeritum”, mis võib muidugi tõsi olla, aga mõtle suurele pildile ka. Sinu suurem tööviljakus pole väärt seda, kui viis inimest sinuga samas ruumis saavad tunduvalt vähem tehtud kui tavaliselt, sest nad kujutavad elavalt ette erinevaid viise sinu piinarikkalt mõrvamiseks.

Oli mul mingi mõte ka selles postituses peidus nüüd v? Vist see, et me kõik sureme nagunii õudset surma ja pääsemist ei ole. 😀 Ja et igaüks saab ainult ennast kaitsta, tasub hetkel iganädalaste orgiate arvu natuke vähemaks tõmmata. Ja et maailm ei ole must-valge. Täpselt nii, nagu tervislik toitumine ei ole imevahend, mis kõik haigused ära hoiab, ei ole vaktsiin imevahend, mis pandeemia homme lõpetab — aga mõlemad on kahtlemata siiski kasulikud, eriti kui sa oled mingilgi moel nõrgestatud organismiga. Mina näiteks olen (nagu kõik teised rasedad), nii et ämmakas soovitas hakata juba mõtlema, kas tahaksin tugevdavat doosi enne või pärast sünnitust, sest kaheksa kuud saab just detsembris täis. Hakka või antikehade taset testima, aga no esiteks peaks 15 eurot maksma ja siis peaks ise kuskile minema ja ….

P.S. Olgu öeldud, et sel nädalal on kolm minu vaktsineeritud tuttavat üsna väikeste haigustunnustega igaks juhuks siiski kodus istunud ning kõik ka testi teinud, enne kui tagasi inimeste hulka sukelduvad (kõik negatiivsed). Nii et võin uhkusega öelda, et vähemalt minu lähemas tutvusringkonnas on siiski normaalsed inimesed.

127 kommentaari “A mis siis esmaspäevast muutub?

  1. Ega ei muutugi, liiga hilja on juba. Need, kes seni vähemalt teste käisid tegemas, saavad vihaseks ja ei tee enam sedagi, need kes üldse keeldusid mingeid abinõusid kasutamast, saavad hoogu juurde ja teevad oma propagandat edasi. Need, kes vaktsineerimise vastu ei ole, on ilmselt juba suuremalt jaolt ära käinud.
    Valitsus oleks pidanud nõudma kõikidest piirangutest kinnipidamist valimistel, et seal isegi maski nõuet polnud, on silmipimestavalt loll otsus. Et takkajärgi pudrutati midagi vaktsineerimatute käest ravikulude sissenõudmisest, oli eriti rumal. Isegi kui see kohe tagasi võeti.
    Nüüd tundub juba olevat hilja midagi parandada…

    1. …ja kui ma isegi kliinikumi territooriumil näen inimesi liikumas, mask LÕUA ALL, siis mida mujalt tahta? Ei näe ma ühtegi turvameest, kes inimesele maski õigesti kandmist meelde tuletaks. Pole ka plakateid juhistega ja kolmes keeles.

      1. Mul on üks kolleeg, kellel mask koosolekutel eranditult alati valepidi ja nina väljas. Kuna olen üsna uus ja lisaks “ainult” praktikal, siis ei hakka midagi ütlema ka.. Eriti kui osakonnajuhataja ja kõik teised ka nendel koosolekutel osalevad. Ja tegu on ka kliinikumiga, mis on teeb eriti kurvaks.

    1. Just, seda ma ei teadnud, et see vaktsiinivastastele kuulub (kahju, edaspidi ei taha oma raha siis sinna jätta), nimi oli lihtsalt nii keeruline, et ei jää eales meelde.

  2. Ma just täna hommikul ütlesin ka abikaasale, et ei imestaks kui Eesti uuel nädalal lukku läheb. Mis omakorda oleks eriti tüütu juba kasvõi seetõttu, et ma tulen novembris Eestisse ja tahaks natuke rohkemat teha ja käia, kui nelja seina vahel istuda. Aga no kui vaja, eks siis vaja. Lasen endale vähemalt raamatukogust hunniku eestikeelset kirjandust tuua ja veedan selliselt oma aega.

    Voodikohtade osas, ma ka ühe sõbrannaga vaidlesin sel teemal. Ta leidis, et lahenduseks on ravisüsteemi mõnekümne miljoni euro lisamine. Ma vaidlesin vastu, et isegi kui on metsik rahasadu nüüd ja kohe, siis see ei aita nüüd ja kohe mitte mingil moel, sest ei arste, õdesid ega hooldajaid ei anna nädalaga välja koolitada. Ja et meedikute puudus ei tulene üksnes sellest, et “kõik vaktsineerimata meedikud on lahti lastud ja neid on nii-nii palju”, vaid sellest et meil ongi lihtsalt pidev tervishoiusüsteemitöötajate puudus olnud ja need, kes siiani alles – nad lihtsalt ei jaksa enam!

  3. “Ma tõsiselt ei saa aru, kuidas nii suur hulk inimesi tundub olevat siiralt segaduses selle üle, et enamik meist ei taha ÜHTKI haigust, sest noh, terve olla on ju mõnusam.”

    Ma natuke saan. Mul oli esimese korontiini ajal vaja oma mõtlemine ümber korraldada, et saada välja mentaliteedist “oma suvalisi haigusi tõsiselt võtta tähendab, et ma olen laisk ja nõrk”.

    Tegelikult jäin ma viirushaigustega koju varemgi, sest lihtsalt nii sitt oli, ja siis tajusin argumenti “ma ei taha nakkusi levitada”, ettekäändena. Põhiline tunne oli ikka, et mina olen laisk, nõrk ja kõik muud ebaprotestantlikud väärtused, sh vastutustundetu, ning toon siin endale näe, mingeid pehmode ettekäändeid.

    Alles pandeemia tulles käis see krõks ära, et ohoh, tegelikult võibki haigena kodus olemine olla vastutustundlik, mitte laisk jne.

    kuramuse protestantismi eetika ja kapitalismi vaim, ütlen ma.

    1. sama.
      Ma EI jäänud koju mitte selle pärast, et tahaks levitada, vaid sellepärast, et ega normaalne inimene end ometi mingil väikesel külmetusel segada lase, nii et ma siis ka … pean jaksama, kurat!

        1. No mina olin lapsena kogu aeg haige. Mitte päris väiksena, aga kuskil 11+ – 12+ see algas ja kestis keskkooli lõpuni. Nüüd oletan, et psühhosomaatiline koolivastane, aga tollal mulle sai selgeks, et kui üle 37.5 palavikku pole, ei tasu üldse nägu teha ka, et kooli minna ei jaksa ja ei taha.
          Sest noh. Ega ma ei tahtnud. Hõõrusin aga kraadiklaasi kuumemaks ja jäin koju -.aga mentaliteet jäi. Et tublid inimesed lähevad ka väikese palavikuga ja teevad oma asjad ära. Tublid inimesed, mitte nagu mina.

        2. Sama siin. Kasvatuse osas siis.

          Ja üleüldse on see su postitus üks kõige mõistlikumaid (et mitte öelda kõige mõistlikum) kirjatükk, mida ma viimasel ajal antud teemal blogidest ja ka mujalt lugenud olen.
          Võta heaks.
          🙂

        3. Kusjuures “terve olla on ju mõnusam” – ma küll nii ei arvanud. Ikka veel nats kõhklen. Haige olles saab koju jääda, SEE on ju mõnus, dohh?! Ei pea kuhugi minema, midagi tegema … mul, jah, on niigi praegu kodurežiim, aga nt lapsed, kes koolis käivad. Mis mõttes on neil terve olla mõnusam???

        4. Inimene, kes tunneb ennast ühiskonnas ebamugavalt, sellele ongi ehk haige olemine meeldiv, sest väljas on veel ebameeldivam, kui valutavat ja uimast pead, haigeid lihaseid ja kraapivat kurku kannatada. Ma ka jäin koolist haigena koju ikka hea meelega. Aga kui väljaspool kodu on talutav või isegi meeldiv õhkkond, kes siis tahaks valutada ja ägiseda? Mina olen hetkel kodune (töötan kodus), mulle igatahes haige olemine ei sobi. Haige on halb olla. Iga kord, kui mingi töövõimet vähendav häda tuleb, tahaks kohe erilise innuga tegutsema hakata. Nii kahju on ajast, mida võiks meeldvate tegevuste peale kulutada.

          Teine vaatenurk on see, mida siin juba ka kirjutatud on – et ikka tubli peab olema ja pidevalt ringi rahmeldama, muidu äkki arvatakse, et ma olen laisk.

        5. Tubli olemisest ja haiguste levitamisest veel – mäletan mingit momenti umbes 5. klassist, kui mul oli kurk päris haige. Ema ajas küüslaugud jämedamale niidile, sidus kaela, sinna ümber kohevama salli (küüslaukude peitmiseks ja – saatis kooli. Sest muidu jääb ju laps lolliks. Küüslauguaurud aga on ju teadupärast rohuks.

        6. Jup, täpselt-täpselt.
          Ma oletan, sealt kogu see asi alguse sai, et kes rõõmustas koolist kojujäämise võimaluse üle, jess, saab haige olla, see nüüd tajub ka seda, et asjade haigena tegemine on normaalse hea inimese tunnus (aga koroona vabastas meid, sest ometi sai südametunnistusepiinadeta koju jääda!).
          Ja kes üldse ei kogenud seda, et kui ta parema meelega oleks kodus ja tal on kehv olla, saadetakse ikka kooli, on “mida nad ronivad haigena välja, arumaitaipa?!”

        7. Phmt taandub see haigena rabelemise kohustus mõtteviisiile: “Kui ma teen, mis ma tahan, mis mu meelest mulle mõnus on, olen halb”.
          Ega ma muidugi aru saa ka inimestest, kes TAHAVAD tööle ja seltskonda minna =P Mu jaoks on haigena asjade tegemine ikkagi eneseohverdus üldise kasu nimel ja minna tööle, sest seal ma töötan paremini, tundub just sellise eneseohverdusena tegelt.

        8. “tollal mulle sai selgeks, et kui üle 37.5 palavikku pole, ei tasu üldse nägu teha ka, et kooli minna ei jaksa ja ei taha.” – mul oli täpselt sama. Kusjuures on tõsi, et ma suutsin endal toona keskendumisega mingi väikese 37,1 palaviku üles lüüa, ilma villase teki jms nõkse appi võtmata. Aga tõsi on ka see, et ükskord jõudis mul koolipäeva peale selleks ajaks, kui ma koju tulin, palavik tõusta üle 38.

          Nii et jah, ettekujutus jäi sisse, et kuni ma veel püsti seisan, on moraalne puudujääk, kui ma koju jään.

        9. ma igaks juhuks ütlen, et täiskasvanud peast ma ikka ei ole viirusi ringi loopinud, kui ma tean, et olen nakkusohtlik. Lihtsalt jube raske oli saada lahti hoiakust, et isegi sel juhul olen ma halb, kui koju jään. Kuni pandeemiani oli sel juhul lihtsalt lose-lose stsenaarium – lähen välja, olen oma ratsionaalse mina silmis halb, sest nakatan teisi. Jään koju, olen oma kõhutunde silmis halb, sest LAISK ja EI TÄIDA KOHUSTUSI.

        10. lisanüanss, et mul on elu jooksul siginenud hingamisteedes avalduv allergia. Kergema viirushaiguse ja allergia sümptomitel polegi õieti vahet, alles allergiarohu võtmine näitab, kumb päriselt – kas nöha kaob sellest tabletist üleöö ära või mitte.

        11. Sama – minu lapsepõlves ei olnud sellist varianti, et jääd koju või saad kehkast vabastuse – kui just päris suremas polnud. Tuulerõugetega ma olin nt 2 nädalat siruli, see oli rõve, siiani mäletan. Nii et väiksema haigusega on mind kooli kupatatud kindlasti, vb korra aastas tuli ette sellist millega koju sai jääda. Põhikoolil oli eriti ränk puudumiste ja hilinemistevastane poliitika ka, kui mingi X% puudud, siis pead vastavas aines arvestuse tegema. Ja meil oli 5 lühikest õppeveerandit, mitte tavapärane 3 pikka seega see X% võis ühe nädalaga täis tiksuda mõnes aines.
          Ai me keskmise õega olime kadedad kui emps lõpuks liberaliseerus ja pesamunale lõdva käega puudumistõendeid hakkas kirjutama.

        12. Ma alati kooli ajal imestasin, et miks osad räägivad, et nii tahaks haigeks jääda, sest siis saab kodus olla… ma lootsin alati, et ei jää ja saab kiirelt kooli tagasi (mind kiusati, nii et mitte seltskonna pärast), sest haige oli rõve olla (mul ei olnud mingeid kergeid palavikke) ja mulle ei meeldinud, et mul on paha, lisaks kuhjusid kodused tööd, kontrolltööd, mis tuli kõik järele teha samal ajal uue materjaliga (jah, mulle meeldis õppida ja mulle meeldis järje peal olla); trennid ja võistlused jäid ära…

          Et ma ei saa siiani aru sellest😅

        13. Ma püsisin järje peal kodus vaata et paremini (näide: tegin viiendas klassis kaks kuud järjest poppi ja sellest ei tekkinud mingit mahajäämust; teine näide: murdsin esimeses klassis ninaluu, olin kuu aega vanaema juures, kooliasjadega tegelesin paar tundi päevas ja sellest piisas), kool tundus lihtsalt mõttetu väsitav õudus. Pärishaiguste palavikud käisid reeglina üle 39, vahel üle 40, hallutsinatsioonid ja värk, päris kehv olla jah, aga kool oli ikka hullem. Ju ma talun füüsilist halbolu paremini kui psüühilist.

    2. Alati ei olegi protestantismi eetika ja kapitalistlik vaim vaid puhas ellujäämisvajadus – palgatöölistele haiguspäevade hüvitamise kord jättis madalapalgalised igatahes nälja äärele, lisaks vaatab nii mõnigi tööandja ülimal määral viltu, kui liiga kergelt koju jäädakse.

        1. Jep, aga selle jaoks, kes ennast haigena tööle veab, on tegu sundolukorraga, see ei ole enam tema kahe kõrva vahel kinni ja sellest vaimust jagusaamiseks oleks vaja vähemalt vendi Wintchestereid, soola, tuld ja rauda, igal juhul välist sekkumist.

  4. Ahjaa, Baldwinist ka. Mu mehe noorem poeg töötab tolle tulistamis-intsidendi võtteplatsi naabervõtteplatsil New Mexicos, ühe teise filmiprojekti kallal (ta juhib valgustus- ja elektritiimi). Ütles, et kogu nende crew on täielikus shokis, mis siis veel neist rääkida, kes sündmuse juures olid.

  5. Mul sünnituse tähtaeg alles märtsi lõpp, aga valmistun selleks, et (vaktsineeritud) meest kaasa ei lasta. Broneerisin eraämmaka, kes siis on toeks juba enne haiglasse minekut kui ka siis haiglas loomulikult. Või äkki peaks üldse legaalselt planeeritud kodusünnituse tegema siis juba (mul teine sünnitus, kogemus nagu olemas)… Ma vist küll nii ekstreemseks ei lähe tegelikult.

    1. Märtsi lõpp on nii kaugel, et selleks ajaks ehk on laine jälle möödas. Ma enda kohta kardan küll, et see stsenaarium on tõenäoline, sest detsembri lõpp/jaanuari algus võib vabalt piirangute kõrgaeg olla.

  6. Minu vaktsineeritud kolleeg pooltõbisena tööl tükk aega (küll pidevalt negatiivseid koroonateste andes), sest üksikemana ei tahtnud ta oma sissetuleku vähenemist haigusrahade tõttu – elektrihind kosmoses, eksmees eriti rahaga toetada ei taha jne. Ja peaaegu tervenenuna sai nüüd koroona kaela 🙄.
    Vbla sõltub ametist ka, kui kergesti haigena koju jäädakse. Kui saad kodust koodi kirjutada või tellimusi registreerida – pole probleemi, aga kui sinu kojujäämisest tekib suurt hulka inimesi mõjutav jama, siis ikka mõtled, et ah ega see pea nüüd nii kõvasti ka ei valuta.

  7. Ohjah too little too late. Peaks vist enda blogisse kirjutama aga näe, siin ma hoopis kommenteerin. Nimelt vaatan, et jõuludeni on nibin-nabin 2 kuud, peaks end Eestisse sebima. Tööl ka juba lubasin bossile, et kaon jaanuariks minema. Aga nüüd ei teagi, kas osta lennupileteid või mitte – ühtpidi tahaks ju sugulasi näha (sõpru nkn näeb vähe) ja mul oleks ka kuskil metsas võimalik kükkida vahepeal… peol ma niikuinii eriti ei käi. Samas jõle nüri oleks lockdownis passida kuivõrd ma Hispaanias seda juba tegin. Arsti juurde tahaks ka minna, aga jällegi – probleem mis ei tapa nii et sellega pole nagu viisakas süsteemi koormata selleks ajaks.

    Hispaanias toimib see post-pandeemia olukord päris hästi ma ütleks. Praegu incidence pole nii madal olnud 2020 suvest saati, 88% on vaktsineeritud ja keegi mu tuttavatest pole praegu koroonas. Eesti tuttavatest on see-eest kohe mitu. Nii et kuradike õla peal ütleb et how about jääks siia, istuks rannas kui mõni ilusam päev on jaanuaris, jooks vihmavarjukesega kokteili ja vaataks uudistest seda õnnetust.

  8. Ma olen natuke hämmingus nendest piirangutest. Haiglate ülekoormuse põhjus on eelkõige (peamiselt vaktsineerimata) vanemaealised ja riskigrupirahvas. Neid need piirangud nagunii ei puuduta, karistatakse aktiivseid noori inimesi ja ettevõtjaid. Pole ime, et kõik siis oma “vabadust” kaitsma ronivad. OK, üleüldise aja maha tõmbamisega saab leviku kiirust vähendada ja tagajärjena väheneb ka koormus haiglatele, aga minumeelest on täiesti õigustatud ja loogiline hakata selektsiooni teisest otsast tegema. Mitte küll toetudes vaktsineeritusele vaid üleüldistele tervisenäitajatele ja tõenäosusele intensiivravi üle elada. Praegu mittevaktsineeritute hulgas intensiivis suremus 40% ja huvitav oleks teada, mis neist, kes intensiivravi üle elavad edasi saab. Paljud neist kuu pärast elus on? Või aasta? Ma pakun, et see jääb julgelt alla 50%. Ehk siis kui vaadata niipidi – palju tuleb raha kulutada, mitu patsienti ravida, mida kõike kinni panna jne, et päästa 1 inimese elu, siis hind läheb minumeelest veits kõrgeks. Ma saan aru, et iga elu loeb jne. Aga kaotatud elu(aastaid) tiksub omakorda nendelt maha, kes oma planeeritud ravist/uuringutest ilma jäid. Rääkimata enesetapustatistikast jne. Lihtsalt intensiivravi on kuidagi seksikas ja selle piiramine on sama nagu inimeste tapmine… Eeldaks ühiskonnas ikka suurt pööret hakata aktsepteerima elu ajalikkust, korralikke palliatiivseid teenuseid jne. Meedikud sellise käigu vastu ei protesteeriks, aga paraku poliitikule oleks see täielik enesetapp, seega nii et tule olema. Unistan edasi.

    Positiivsust igasse päeva pakub avastamine milline järjekordne lillelaps, joogatreener, alternatiiv minu sõbralistist Varro meeleavaldusele läheb. Aasta tagasi poleks sellist käiku uskunud.

    1. Asi vist pole seksikuses vaid inimloomuses, selles, et neid, kes on vahetult suremas ja lämbumas, on raske ilma abita jätta, neid, kelle surmaga on pisut aega ja kes otse ei piinle, on kuidagi lihtsam mõneks ajaks kõrvale lükata, isegi teadmisega, et see “mõni aeg” on kriitilise tähtsusega.

      1. Seksikus pole jah õige sõna. Aga üleüldiselt pidasin silmas seda, et tervishoiu rahastamismudel soosib sellist high-tech vingete ravimitega karmi värki nt intensiivravi, opid, spetsdiagnostika. Ennetus, vaimne tervis, palliatiivne ravi jms pehmed alad on suht alarahastatud võrreldes materialistliku meditsiiniga.

        1. Väga nõus Marukratiga, et soositakse “high-tech vingete ravimitega karmi värki”. Ma praegu linke ei leia takkajärgi, aga Eesti meedias hakkas silma, et lausa mõnitati ennetust, stiilis “lollakad, võtavad C ja D vitamiini, vaktsineerima tuleb minna hoopis”. Nagu üks välistaks teist.

          Sellest on muide meil siin USAs üha rohkem juttu, et valitsus on seoses koroonaga jätnud kasutamata suurepärase võimaluse rahva üldist tervishoiualast teadlikkust tõsta – tugevda imuunsüsteemi, langeta kaalu, toitu tervislikult, siis on viirus(t)el väiksem võimalus sind kätte saada. Eesti teeb praegu sama vea, kui minu käest küstaks. Just nagu Marukrattki ütles, ennetus ja vaimne tervis jne jäetakse täielikult kõrvale, kõik marss vaxxima, siis tuleb õnn õuele.

          Ja siis loen, mis Lätis toimub.. komandanditund? Seriously??

        2. Epu mõte on vist see, et üht ennetusvahendit ei tohi teisele vastandada. Vastandamine on ka see, kui testima enam ei motiveerita ja loodetakse ainult vaktsiini peale,
          Mingi nurga alt saadab see signaali, nagu valitsus arvaks, et testimine on nõme. Kõrvale on jäetud ka ruumide tuulutamise teema, kontaktide vähendamisest eriti ei räägita, vaid uusi piiranguid esitellakse kui karistust rahvale, mis on absurd. Tegelikult pole ükski vahend võluvahend ja kasutada tuleks kõiki, ideaalis kõikide inimeste poolt, või siis vähemalt võimalikult paljude poolt. Inimeste vihale ajamine tingib selle, et neid meetmeid, mis nõuavad iga inimese individuaalset panust iga päev korduvalt, kasutatakse vähem.

        3. Vaktsineerimine on muidugi kõige tugevam ennetav meede ja samas kõige mugavam, lihtsalt vaktsineeritud olemine ei vabasta vajadusest ka muid meetmeid kasutada nagu maskid, riigilukustused, distants ja kätepesu. Ning tõde on ka see, et D-vitamiini manustamine aitab neid, kellel on D-vitamiini puudus ja neid võib olla üllatavalt palju.

        4. Covid ja pandeemia on veits eriolukord, juhised ja strateegiad tuleb ise leiutada ja tagantjärele hea targutada. Rentsi postitus toob ilusti välja selle, et prioriteet on haiglate töö võimaldamine, mitte mingid nakkusnumbrid vms ja sellea osas on ennast vaktsiin kõige rohkem õigustanud. C,D vms vitamiine on inimesed saanud süüa aasta(id), aga paraku pole tulemust (haiglaravi vajaduse vähenemise kontekstis) näha. D-vitamiini (aastaringse) tarbimise teaduspõhine soovitus eksisteeris juba ammuilma enne covidit ja usun, et paljud perearstid seda ka jagasid. Mul on endal rohkem kogemust soomest ja seal oli täiesti elementaarne, et kõigil hooldekodude/osakonnas viibivatel/tervisekontrollis käivatel inimestel oli D vit (+kaltsium) ravimite nimekirjas, sellegipoolest näitab ka Soome statistika ikka sedasama – haigla- ja intensiivravi vähendab vaktsineerimine. Eelkõige siis nende, kellel on kõrgem risk sinna sattuda. Vitamiine sööd ikka oma organismi tugevdamiseks olgu siis vaktsiin või mitte.

          Ma mõtlesin pigem seda, et ilusti on näidatud, kuidas liikumine vähendab pmst kõigi haiguste riski,sümptomeid, valu, tõstab elukvaliteeti, parandab verenäitajaid jne jne Sellegipoolest pole võimalik määrata nt “liikumisretsepti” (riigipoolne soodustus ja arstipoolne surve jalad perse alt välja võtta). Rääkimata siis sellest, et keegi ei ole välja selgitanud, kuidas saada liikuma need inimesed, kes seda tõesti vajaksid. Spordiklubisid, välijõusaale, eratreenereid, harrastusklubisid on mustmiljon, aga ülekaalulised sinna ei lähe.
          Küll aga kui eelnimetatud riskifaktorid realiseeruvad avaneb haigekassa rahakott piiranguteta, sest tekkinud haigusega ja selle tagajärgedega tuleb tegeleda. Mis siis, et niipidi on kallim ja tervist taastada reeglina ei õnnestu haiguse kontrolli all säilitamisega (vs tervise säilitamine haiguse ennetamisega).

        5. Sellega nõus, ennetusvahendid töötavad kõige paremini koos. Kuhu kõik need šveitsi juustu viiludega meemid on kadunud?

          Mulle lihtsalt tundus, et Marukratt räägib millestki muust.

        6. Üks ennetuse peale raha kulutamine, millest on tegelikult ka juba ammu räägitud, on haiguspäevade varajasem hüvitamine – olgu siis selleks, et inimesed nakkusi laiali ei laotaks, või mittenakkavate haiguste puhul lihtsalt oma tervist ära ei ruunaks.

          Praegu pandeemia ajal läks vähemalt sellega paremaks, kuigi minusuguste FIEde jaoks tähendab see praktikas ikkagi seda, et esimesed 5 haiguspäeva vaatad ise kuidas saad.

          Mina olen oma valiku suht teadlikult teinud, mulle sobib FIEndus just oma aja planeerimise vabaduse tõttu ja seega ei ole probleem endale ise haiguspuhkust tekitada või haiguse ajal madalama koormusega tiksuda, aga ma oletan, et on neid FIEsid, kes on selle peale maandunud lihtsalt alternatiivide puudumise pärast, elavad peost suhu ja ma üldse ei imestaks, kui nad kõnniks haigena ringi, kuni vähegi jaksavad, sest elada on millestki vaja. Nt nendesamade joogatreenerite hulgas. Ja ma ei imestaks ka selle üle, kui see mõjutab nende hoiakuid nakkuste kui niisuguste suhtes ja üldse usaldust tervishoiusüsteemi vastu (“haigekassa arust on OK, kui ma haigena tegutsen, mismõttes nüüd öeldakse teisest torust, et ei ole OK? te ise ka ei tea, mida te tahate!”)

    2. See viimane lõik natuke nagu… ma ei tea, inetu niimoodi ühte patta panna. Et kui joogatreener või lillelaps, siis kohe tõenäoline meeleavaldaja. Muus osas arvan suht sama. Eestis riskigrupp ju puhta vaktsineerimata, keskendutakse hoopis noortele. Palju need vanaemad-vanaisad ikka kinos-spordisaalis-kohvikus käivad. Minu arust pole eriti vaeva nähtud, et neile läheneda. Ilmselgelt on vanemaealine eestlane ka selline iseteadlik ja valitsust mitte usaldav, terve elu ju erinevate võimude all saadud selgeks, et kamandamisele/propagandale ei allu. Või ma ei tea. Mina elan Hispaanias ja siinsed vanainimesed vaktsineerisid hea meelega. Keegi ei sundinud, survestanud. Mingeid vaktsineerimispasse pole. Eestis mingi veider ja vale taktika, mis ei vii kusagile.

  9. Mis me siin klientide kontrollimisest räägime, kui asutuste endi töötajaid ei suudeta maski kandma panna. Kahe päeva jooksul käisin kuues poes ja neljas neist olid kassapidajad ja saalitöötajad maskideta. Eriti irooniline, et maskita kassapidaja nina ees on silt, mis kuulutab, et neil on mask kohustuslik.
    Nii et edu ja õnne poeomanikud, ootame riigi ja poodide sulgemise ära ja siis läheb jälle ulgumiseks, et pankrotid tulevad. Krokodillipisarad.

    1. Ee… mis pisarad? Tänane ajaleht kirjutab, et tarbimine on laes, sest pinsiraha anti paarkümmend aastat varem kätte. Kaubanduses on täielik pidu. Ainult see lihakombinaadi kohale ehitatud suurpood on hädas.

      Sõbrad ütlevad, et Ferraride ja McLarenite müük olevat samuti laes. Bitcoiniga äkkrikkaks saanud jõmmide garaažid olevat imemasinaid täis ja seda üle Eesti, mitte ainult Viimsis. Proovisin maanteeameti lehelt andmeid alla laadida, ei õnnestunud, aga usun seda juttu küll.

      Kaupmeeste pisarad on praegu ainult õnnest.

      1. Ma ju ütlesin, et ‘ootame’, st kui tulevikus karmimad piirangud tulevad ja ulgumiseks läheb, siis on see pigem “ise tegin” kategooria, mitte tõsiseltvõetava kannataja jutt. No nagu mullu sügiselgi. Kas või juba see, kui (mu meelest Rentski siin kirjutas), et Soome laevatajad otsisid igasugu ohutuskohustustest kõrvale nihverdamiseks võimlusi ja kui olukord päris tõsiseks läks ja piirid kinni pandi, hakkas nutmine, et appi, nälg. Krokodillipisarad.

  10. Pigem see viimane lõik väljendab hämmeldust selle üle, kui tuhevalt ühine vaenlane liita võib. Loomulikult on põhiosa meeleavaldajatest ilmselt EKRE/SAPTK tavatoetajad, keda minu tutvusringkonnas on pigem üksikuid ja kelle osalemine sellel meeleavaldusel pole üldse imestamist väärt. Imestan just selle seltskonna osalemist, kes varem VV väljaütlemiste vastu protesteeris, nüüd protesteerivad koos. Nad on mu sõbralistis ikka põhjusega, ütle, kes on su sõbrad ja ma ütlen sulle, kes sa ise oled vms.
    Väga hästi on osatud ära kasutada seda, et kriitika meeleavalduse korraldajate motiivide suunal on “tagakiusamiskampaania” ja seisame ikka ühiste aadete eest. Ma natuke kõhklen, mis siit pikas perspektiivis tulekul on, VV on siiski tark ja võimekas inimene, ma arvan et väikese meeleavaldusega tema ambitsioonid ei piirdu ja selle tunneli lõpus just vabadust palju paista pole (minusugusele).

  11. Ma nüüd ei teagi, kelle vastuse alla oma kommi jätta – aga:
    Morgie, jah, mu mõte oli just see, et üht ennetusvahendit ei tohiks teisele vastandada. Ning jaa, nõus sinuga, vastandamine on ka see, kui testima enam ei motiveerita ja loodetakse ainult vaktsiini peale.

    Ja siis jäi mulle, nagu Mar’ilegi, silma see “joogatreenerid ja lillelapsed”. Natuke nagu meelevaldne seos vaktsiinivastasusega, ei? Kui minu käest küsitaks, siis mulle näib, et just see pool, kuhu minagi kuulun (mitte-vaktsiinivastased) on pahatihti kõvem sildistaja ja teisitimõtlejate mõnitaja. Ja veel Mar’i sõnu laenates: minugi meelest on Eesti valitsusel mingi veider ja vale taktika, mis ei vii kusagile. Aga samas möönan, et pole minu asi arvustada siit kaugelt.

    Liikumisest – Marukratt ütleb: “liikumine vähendab pmst kõigi haiguste riski,sümptomeid, valu, tõstab elukvaliteeti, parandab verenäitajaid.” No ja mida tegid valitsused? Keelasid liikumise. Suurbritannia keelas lausa toast väljamineku. Pakkudes lisaks liikumisvaegusele lisaboonusena ka lööki inimeste vaimsele tervisele.

    1. Stereotüübid tavaliselt tuginevad millelegi. Mina olen suur joogafänn ja no ei tea ma ühtki klubi, kus praegu seadusega kehtestatud meetmetest kinni peetaks, ikka on ainus meede see “no aga teeme tunni ajaks akna lahti”. Jah, mõlemad on ennetusvahendid, aga me ei saa eitada, et mõni ennetusvahend (vaktsiin) on kasulikum kui teine (akna avamine). Võib muidugi teha mõlemat, super, aga selge see, et kui ainult palju värskes õhus viibida ja öelda, et “no ma ennetan omal moel”, pole see nii tõsiseltvõetav.

  12. Taustmürana, mida lähemal ajal võiks oodata kui kõik peaks väga hästi minema.
    Ontario uute nakatumiste number on mitukümmend korda madalam kui Eestis, vaktsineeritus üle 80%.

    Ontarios lubatakse näiteks ülehomsest veidi piiranguid kaotada ja KUI numbrid järjest allapoole liiguvad siis kaovad täituvuse piirangud kohtades kus tohid viibida ainult vaktsineerimistõendiga. Vaktsineerimistõendit kontrollitakse karmilt. Ettevõtted, kes reegleid ei täida suletakse, omanikud saavad megatrahvi. Peale esimesi paari juhtumit pole keegi söendanud proovida.

    Maski kandmise kohustus on plaanis lõpetada alles 28 Märtsil. Maske oleme kandnud oma poolteist aastat ja kellelgi pole mõtteski üritada siseruumidesse ilma siseneda, ilmselt lintshitaks kohapeal enne kui turvad jõuavad vahele astuda. allikas CBC.CA

    Karm kord töötab väga hästi ka demokraatlikus riigis kusjuures absoluutne enamus kiidab selle heaks. Algul oli paar klounide paraadi nagu Eestis täna kuid üllataval kombel need erilist populaarsust ei saavutanud ja politsei pidas maskikandmise eirajad kinni.

    1. Novot. Siin me nüüd oleme. Ühed on “klounid” ja teised on “lambad”, eks. Ma ei saa aru, mis mustvalgelt nägemise viirus see ringi liigub. Sestap tundus Tafkavi tänane postitus (ei hakka linkima, äkki ta ei taha, märksõna “ikkagi inimene” ) minu jaoks meeldivalt varjundirikas.

      1. Epp, loe Kauri järgnevat kommentaari, probleem just selles mille vastu protestitakse! Klounid on veel väga hästi selle seltskonna kohta öeldud😉

  13. Vähemalt üks eesolev muutus on selge:
    Ühiskond polariseerub aina teravamalt.

    Tänane meeleavaldus pidi olema valitsuse vastu, on vist nii?
    Aga tegelikult ässitab ta pigem ühte osa rahvast teise osa vastu.
    Mul on väga häid sõpru, kes seal ilmselt käisid. Ma ei julge seda teemat nendega arutada. Mitte ühelgi viisil ega tasandil. Täiesti jube. See, et ma ei julge oma sõbraga millestki rääkida, isegi vihjamisi – see on minu jaoks ausalt hirmus.

    Valitsusevastased protestid on minu jaoks enamasti okei. Võimu tulebki kontrollida ja sellele kohati vastanduda, et ta liiga uljaks ega ülbeks ei läheks. Olen ka ise Vabaduse platsil protestimas käinud. Aga see siin ei ole ju valitsuse vastu. See on meedikute vastu, ja normaalselt toimiva igapäevaelu vastu, ja üldse kõigi normaalse vastu.

    😦

    1. Jah, valitsusele on ka minul palju ette heita ehkki juhtivaks jõuks seal minu hääle saanud partei. Sõpradega siiski julgen rääkida ka teemadel, mil eriarvamus. Samas vaktsineerimise teemal pole mu sõprade hulgas eriarvamusel olijaid, või siis ei julge nad seda öelda🤪

      1. Ekstra võtsin AK lahti ja vaatasin selle ürituse kajastust. Need asjad, mis seal välja öeldi – ma oleks vabalt nõus ka ise kaasa protestima.

        Läbiv teema on vaktsineerimise kohustuslikkus. Ma olen nõus – peaks olema vabatahtlik. Õiguskantsler on korduvalt sama öelnud. Kui ühiskond oleks üldjoontes mõistlik ja vaktsineeriks end ära, siis olekski kõik hästi. Enamik “töötaks kaasa” ja väike osa vastalisi – las nemad siis olla. Aga kui neid vastalisi on nii palju nagu meil praegu, siis nii ei saa. Mida siis teha? Riik ongi lollis plindris.

        Kuid vastalised-protestijad ei saa vist aru, et just nemad ise on riigi plindrisse pannud, mitte vastupidi.

        Iga üksiku protestija tasemel saan ma asjast aru. Kuid nende käitumine tervikuna viib riigi kriisi. Mida teha – mina küll ei tea. 😦

  14. Olen Rentsi blogi suht regulaarne lugeja. Sest meil on mõndagi ühist, peale selle, et oled mulle lihtsalt sümpaatne.
    Olen õppinud samuti IT-d ja töötanud kogu elu selles valdkonnas (AJS – automatiseeritud juhtimissüsteemid ehk programmide projekteerimine, arvutid).
    Tegelenud enamuse elust ka alpinismi ja mägimatkamisega.Ja seoses sellega ka kaljuronimisega. Näiteks lõik meie matkast Pamiiris, kus muuhulgas käisime ka Estonia tipul, hiljem ka Lenini tipul,
    Vt. Uskmatu’s blog – https://uskmatu.wordpress.com/
    Aga siiski on üks asi, mis meid eristab. See on suhtumine koroonapandeemiasse, vaktsiinidesse, kohustuslikku maskikandmisesse, meile ridamisi peale tulevatesse sunnimeetmetesse, käskudesse ja keeldudesse jne.
    Ütlen kohe ära, et ma olen täielikult teadusliku lähenemise pooldaja, lähtun vaid faktidest, katsetest, tulemustest ja loogikast. Ja otsustan ise, mis on õige ja mis on vale. Ja kujundan omaenda arvamuse.
    See, et tegu on võltspandeemiaga, oli mulle selge juba pandeemia alguses, st. 2019 lõpul kui Hiinas see väidetavalt algas. Olin juba ammu enne seda uurinud süvariigi telgitaguseid (Jüri Lina jt. raamatud, internett jne.Infot selle kohta on lõputult)
    2020 aasta algul hakkasin ka kommenteerima ERR-i portaalis, kuigi see oli ID-kaardiga sisselogimisega, mis hoidis eemale enamuse kommijatest. Algul pseudonüümi all, kuid peale paari kommi tehti see avalikuks. Siis mõtlesin küll tõsiselt, kas jätkata, kuid kuna teema on siiski ülimalt tõsine (nimetage seda maailmapäästmiseks kui tahate), siis ma siiski jätkasin. Seda õnnestus teha umbes aasta 2021 kevadeni kui meie valitsus Reformi eestvedamisel välja vahetati ja ERR-i kommentaarium suleti ja kõik eelnevad kommid kustutati.
    Siis hakkasin käima Toompeal, Vabaduse platsil meeleavaldustel ja tutvusin sealse seltskonnaga. Ja seda teen siiani. Siis hakkasin ka aktiivselt Facebookis tegutsema ja selle kaudu veel väga paljude inimestega suhtlema. Uut infot tuli muidugi ohtralt kogu aeg juurde.
    Lisaks muidugi ka Telegram-i suhtlusportaal, sest Facebook teatavasti tsenseerib palju kovidi ja vaktsiiniteemalist infot. Meie agarad Delfi faktikontrollijad on teatavasti Facebooki Eesti poolne partner. Lisaks Youtubest saadavale infole, hakkasin jälgima ka teisi videoportaale: Bitchute – bitchute.com Rumble – rumble.com ja teisi.
    Ja nagu võite juba aimata, siis ei ole ma vaktsineeritud ega kavatse seda ka teha. Ei kanna ka maski. Samas käin põhikohaga tööl, sõidan ühistranspordiga, käin poes jne. Ja nii aktiivselt suhelnud kui see aasta Toompea seltskonnaga, sõprade, tuttavatega ma varem küll pole teinud. Ja olen rikkunud kõiki reegleid ja eeskirju, mida meile peale sunnitakse.
    Ja seejuures pole ma juba teadmata ajast ühtegi viirushaigust põdenud. Ja teie jutud haigena tööl käimisest ja hirm nohuste ja köhivate töökaaslaste ees on mulle tundmata.
    Sest ma lihtsalt tean, et su parim ja praktiliselt ainus kaitse viiruste eest, on su enda tugev immuunsüsteem.
    Paraku on täiesti terved inimesed, kes lihtsalt ei haigestu ja ei saa seetõttu ka läbipõdejateks need keda kõige rohkem represseeritakse. Ja kes ka ei vaktsineeri, sest pole mingit vajadust. Pealegi on vaktsiinid tervisele ohtlikud ja nõrgestavad immuunsüsteemi. Ja nad pole ka de jure vaktsiinid, vaid eksperimentaalsed mRNA geeniteraapia ravimid. Ja ei saa ka rääkida vaktsineerimisest, vaid vabatahtlikust osalemisest ravimikatsetustes, kus kogu vastutus tagajärgede eest lasub vaid katsealusel endal. Ei ravimifirmad ega riik ei vastuta millegi eest.
    Ja muide, üks ühine näitaja siinsete kommenteerijate suhtes on see, et te saate kogu oma info ja faktid vaid ametlikest allikatest, massimeediast, ravimifirmadelt jt. nn. „arvamusliidritelt” Alternatiivallikaid te ei kasuta ja ise fakte ei otsi ja ise neid ei kontrolli. Ja te ei suuda uskuda, et meil käibki non-stop valetamine, faktide ignoreerimine ja võltsimine. Ja seda ülemaailmselt.
    Sõltumatust teadusest on kujunenud pseudoteadus, kus äraostetud või mõjutatud teadlased räägivad seda, mis neilt nõutakse. Näiteks Irja Lutsar teatavasti on endine Pfizeri juhtiv töötaja. (Alates 1999. a töötas Irja Lutsar firmas Pfizer Ltd. kliinilise teaduse osakonna asedirektorina ning aastast 2003 direktorina)
    Leiate mind ka Facebookist, kuhu olen üritanud rohkem infot üles panna.
    Ja midagi leiab ka kodulehelt – Uskmatu’s blog.
    Ja kui küsimusi on, siis olen alati nõus vastama.

    1. Tere.
      Kas sa saaksid anda viida lehele, mis lühidalt ja kokkuvõtlikult selgitaks, millega siis tegemist on?
      Kui see on artikkel Objektiivis vms – sobib hästi, aga just, et oleks enam-vähem algusest lõpuni kirjas, mis siis sinu / teie vaatest toimumas on.

      1. Ja huvitab just praegune meditsiiniline ja epidemioloogiline pool. Mitte see, kes kus töötas või mis ettevõtted rikkaks saavad või kust viirus alguse sai.

    2. Mul oleks selline küsimus, et Eesti on ju väike, paljudel inimestel (sh minul) on ju tuttavaid, kes muuhulgas ka koroonapatsientidega töötavad – kas sa tõesti arvad, et mitte ainult valitsus, vaid ka kõik need tavalised meedikud (arstid, õed) valetavad kõigile oma sõpradele ja sugulastele selle kohta, mis tööl toimub ja kui väsinud nad on?

      1. jep, lugesin eile ka just oma tuttava noore arsti möödaminnes-kommentaari, kuidas ta elab juba pikka aega iseenda tervise arvelt võlgu. Ta ei afišeerinudki seda, kirjutas justkui enesestmõistetavusena.

        Ja siis näen ma demonstrante pusadega “Eesti arstid on saast” ja tunnen, kuidas ma ka polariseerun.

        1. Ma võlgnen arstidele oma elu ja polariseerun koos teiega.
          Minu ega teiste lihtrahva esindajate ravimise eest ei saanud keegi neist ekstrahyvesid, analoogia põhjal yldistan, et meie meedikute saastaks nimetamine on osa millestki suuremast (vt ka vandenõuteooriad Putini Euroopa-suunalistest kampaaniatest)

      2. Arstid
        Riina Raudsik – https://www.facebook.com/riina.raudsik
        Meeme Mõttus – https://www.facebook.com/meeme.mottus
        Arvo Soomets: Lugupeetud arstid! – https://www.telegram.ee/arvamus/arvo-soomets-lugupeetud-arstid
        Andres Lindmäe: Korruptiivselt kaaperdatud meditsiin – https://raudsik.com/andres-lindmae-korruptiivselt-kaaperdatud-meditsiin/
        Video! Arstid üle maailma: koroonakriis on pettus, peab toimuma avatud arutelu – https://www.telegram.ee/maailm/video-arstid-ule-maailma-koroonakriis-on-pettus-peab-toimuma-avatud-arutelu
        Dr Eero Merilind allkirjastas Belgia arstide algatatud avaliku kirja avatud aruteluks SARS-CoV-2 viiruse üle – https://www.telegram.ee/eesti/dr-eero-merilind-allkirjastas-belgia-arstide-algatatud-avaliku-kirja-avatud-aruteluks-sars-cov-2-viiruse-ule
        Eesti arstid rakendavad enesetsensuuri ja taanduvad teaduspõhisusest, et vältida töökaotust? – https://www.telegram.ee/eesti/eesti-arstid-rakendavad-enesetsensuuri-ja-taanduvad-teaduspohisusest-et-valtida-tookaotust
        Intervjuu dr Peter McCullough-ga: Covid-19 uuringud ja ravi (bitchute-st) – https://bit.ly/3BmbB1T
        Video! Läti medõe nägemus haiglates toimuvast (eestikeelsete subtiitritega) – https://www.telegram.ee/nwo/video-lati-medoe-nagemus-haiglates-toimuvast-eestikeelsete-subtiitritega
        Marina Kornatovska – https://www.youtube.com/channel/UC7XakWJZkqUzF-lQcSH3dHA/videos
        Екатерина Синицына – Сантони – hariduselt arst, epidemioloog, kuigi Itaalias töötab giidi ja ajakirjanikuna – https://www.youtube.com/channel/UChZ5EE32jCPLtaMmMmnWuVA/videos

        Neid arste võib muidugi veel palju otsida, kelle arvamus paraku massimeediasse ei jõua

      3. Nüüd üks video Iisraeli arstilt, kes on ravinud üle 6000 koroonahaige ja kelle metoodika järgi on ravitud palju tuntud inimesi, alates D.Trumpist. Annab tunnistusi Iisraeli rabide kohtus. Video on inglise keeles, venekeelse tõlkega. – https://bit.ly/2ZEuMHB

        1. Mulle meeldib, kuidas sa ignoreerid inimeste küsimusi ja postitad selle asemel lambikaid videosid. Propagandat oskame me kõik teha.

        2. Tühjagi oskame. Mul ei tuleks selline lähenemine pähegi.
          Tõsi, kui mulle sedasi midagi pakutakse, ma ei loe ega ava linke ka, sest no – millleks, me toimime erinevatel tasanditel, see ei ole tasand, millest ma huvituksin.
          Mind peaks rämedalt HUVITAMA, kust ta ideed pärinevad ja mida ta mõtleb, et lihtsalt huupi “umbes sel teemal, minu seisukohti toetav, äkki kedagi huvitab” pandud linkide sisu järele uurida =D

        3. äkki me peaks siis rõõmustama, et ta teeb propagandat kehvasti? saadab linke, mida keegi ei viitsi avada, sest ta pole endale ise kunagi tervikseisukohta moodustanud, mille põhjal ise küsimustele vastata.

        4. Mina päriselt soovin teada saada, mis on see aluskiht või maailmapilt, mis viib vaktsiinivastaste seisukohtadeni.

          Lugesin just FB-st ühe tuttava mõttekäike. Need teevad selliseid hüperboole, et ma ei suuda neist _mitte_ _midagi_ aru saada. Ma ei kujuta ette, kuidas tööta mõistus, mis neid mõtteid mõtleb. Aga reaalinimese Ülo arusaam asjadest oleks ehk mullegi mõistetav?

          Kas inimesed usuvad / ei usu, et
          – koroona kui tõbi on olemas?
          – vaktsineerimine kui meditsiiniline meetod töötab / ei tööta?
          – riikide jagatav statistika on üldplaanis õige / vale?
          – meedikutel ja med-süsteemil tervikuna on rasked ajad / ei ole?
          , jne.

          Nii et – Ülo, mul on siiralt kahju, kui sa ei vasta.

        5. Kui senise põhjal otsustada, siis Ülo tuleb varsti ja paneb vastuseks lingi mingile suvakale, kelle jutul pole su küsimustega midagi pistmist, selle asemel, et oma sõnadega vastata. 😀

    3. Kui me tugineme siin faktidele, siis Lutsar töötas Pfizeris seeninfektsiooni ravimiseks mõeldud vorikonasooli kliinilise programmi juhina kuni aastani 2004. Mis seos on siin vaktsiinidega? Biontechiga alustati koostööd aastaid hiljem.

  15. Ja küsimus, miks tänase (23.10.21), üsna külma, tuulise ja vihmase ilmaga tuhanded inimesed siiski Vabaduse väljakule meelt avaldama tulid. Selleks peab siiski üsna tõsine vajadus ja tugev tervis olema. Ja koroonaviirust nad nüüd küll ei kartnud. Tuli ka Tõnis Mägi ja rida teisi muusikuid. Hoolimata sellest, mida see nende mainele ja töökohtadele võib teha.
    Ülekannet miitingust võite vaadata Objektiiv.ee portaaliost. – https://bit.ly/3nkefQZ

    1. Ilmselt nad seda koroonaviirust ei kartnudki, sest kõik nad on ju endale sisendanud, et 1. arstid on lollid, tõprad ja äraostetud, 2. koroonaviirust pole olemas ja 3. valitsus valetab. Mina jällegi kardan – ma kardan seda, et tänu sellele üritusele on umbes nädala pärast haiglate piir käes, ehk siis mõnevõrra varem, kui seni ennustatud. Ma saan aru inimestest, kellele totaalne jälgimisühiskond ei meeldi, aga hetkel ma tahaks küll seda datat, et kui suur protsent uutest intensiivi sattujatest oli seal vabaka üritusel kohal… Ainuke asi mis päästab, on tuuline ja külm ilm, loodetavasti tuulutati aerosoolid sellega ära.

  16. Nüüd olen ma küll tummaks löödud, et nagu päriselt? Mu tuttaval arstil oli õigus: interneti info ja google on kurja juur: patsiendid nimelt saabuvad ja teavad juba ette mis haigused neil on, millist ravi nad vajavad ja mis rohtusid: kulla doktor, kirjuta ainult retsept, edasi saan ma ise hakkama🙄 Eesti kui e-riik võiks kõvasti raha kokku hoida lõpetades riikliku tervishoiu ja andes kodanikele vabaduse end ise ravida oma parema arusaamise järgi, vajalikke retsepti ravimeid võiks ID kaardiga Amazonist tellida. Las arstid lähevad mujale kus neid vajatakse ja osatakse hinnata.
    Over and out

    1. Paraku on tõesti nii, et kui tahad terve olla, siis pead ise palju uurima ja endale selgeks tegema. Eriti kehtib see krooniliste haiguste kohta. Arstid teavad küll palju haigustest, kuid igaüks on spetsialiseerunud oma kitsa eriala peale. Ja ravima peavad nad etteantud eeskirjade järgi ja nn. tunnustatud ravimitega. See kõik tuleb aga enamasti ravimifirmade käest, kelle huvides ei ole su terveks tegemine, vaid vastupidi. Lisaks väike valik eesti jt. arstide pöördumistest:
      Kaari Saarma videopöördumine 17.10.21 – https://www.youtube.com/watch?v=Kmx_ymGAyDg
      8 prominent doctors & scientists engage in a remarkable Exchange – https://www.youtube.com/watch?v=4IeVy7jQoz0
      Eesti meedikute ja teadlaste ühispöördumine: vaktsiinide mõju on lubatust väiksem, lõpetage sotsiaalne survestamine – https://www.telegram.ee/eesti/eesti-meedikute-ja-teadlaste-uhispoordumine-vaktsiinide-moju-on-lubatust-vaiksem-lopetage-sotsiaalne-survestamine?fbclid=IwAR0LkKnDFOQU_pUcHr05qSqA8F64INBpUCO4epMkYZZ48wSR_ihPgYVhH90

    1. See on tõesti ilus. Kahjuks on vaktsineeritute hulgas ka neid, kes lusikaga lauda kolgivad ja rohkem õigusi nõuavad ja leiavad, et kuna nad on vaktsineeritud, siis võivad nad kõike, “mille jaoks ma üldse vaktsineerisin?” Inimesed tahavad KOHEST hüvitist ja auhinda ja selliseid asju lugedes ma tunnen, kuidas ma bipolariseerun.

      1. …aga see ei kesta kaua, sest varsti ilmub jälle lagedale mõni “arstid on lollid, big pharma ja vaktsineeritud on lambad” tegelane. Ma tegin selle vea, et läksin FB-s sellistega vaidlema. Miks, oh miks ma seda tegin? Inimene ikka ei õpi. Ah õige, ma kuulasin tagantjärele saadet arvamusfestivalist ja sotsiaalmeedia kõlakodadest, kus kästi mitte vaikida ja ma mõtlesin et ma proovin. Ei olnud hea mõte.

        1. “Nad” löövad 1) massiga. 2) ma elasin aastaid kogukonnas, milles hinnati argumenteerimise agressiivsust ja jäikust, viisakalt öeldes, ja ma tunnen praegu yhiskonnas väga tugevat SELLE haisu.

  17. Viimaks, ma mõnulen mõtte juures, et varsti on paar suuremat tööd valmis ja ma saan luua mõned crazy-quilting-stiilis maskid ja/või mask-sallid. Leidkem asjas ikka positiivset ka – esteks on tänu piirangutele paaalju vähem meile otse kuklasse köhivaid-tatistavaid kodanikke, ja teiseks saan ma oma kohutavat molu varjata kena aksessuaariga, mille kandmine varem võrdus sotsiaalse enesetapuga.

  18. Selle demonstratsiooni asjus loetud ERR uudise taustal võin meeldiva üllatusega tõdeda, et parteiline kuuluvus ei pruugi tähendada täielikku ajupestust: “ekre-st-tallinna-volikokku-valitu-lahkus-meeleavalduse-tottu-erakonnast”

    1. Ma nägin täna sellist uudist veel kahe EKREka kohta.

      Ja teiseks oli mul täna korraga 1 hea uudis ja 1 halb. Sain ühe teretuttava kohta teada, et ta jäi koroonasse. Edasi sain teada, et ta oli põhimõttelise vaktsineerimisvastasena kaitsepookimata (ja ilmselt hängis rahulikult seltskonnas ega uskunud koroonahaiguse ohtlikkust), sest EKREkas ja üks hoiak käis teisega komplektis (nagu näha, õnneks mitte kõigil alati). Aga et nüüd pärast haiguse põdemist oli ta kõigilt oma tuttavatelt vabandust palunud, et neid ohtu seadis, nähtavasti on hoiak nüüd isikliku kogemuse peale muutunud.

  19. Infolevikust: graafik USA uurimusest, mis sõnumid kõhklejate vaktsineerimissoovi mis pidi mõjutavad:
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=4865463116811754&set=pcb.4866092946748771

    (lühidalt, kõige tõhusam sõnum oli “kaitseme lapsi”, kuigi täisuuringust selgus, et grupiti oli ka erinevusi: ladina-ameeriklastele mõjus kõige positiivsemalt patriotismile rõhumine; keskmisest jõukamatele FOMO-sõnum. Vaktsiinide ohutusest, haiguse üldisest ohtlikkusest ja isiklikest rasketest haiguskogemustest rääkivad sõnumid mõjusid hoopis negatiivselt.)

  20. Positiivse poole pealt: ma ei tea, kas te olete tähele pannud, aga Mario Pizzolante (Pirogovi ja Zavoodi pidaja, kes ei tea) uuris, mismoodi saaks TÜ Kliinikumi töötajatele heameelt teha, et mida neil vaja on, ja pani seepeale neile kohvi ostmise korjanduse käima, mis edeneb ilusti:

  21. Re, raha ja selle otsasaamine ja kaupmeeste pisarad.

    Ei tundu küll, et midagi otsa saaks. Just tuli turule esimene bitcoinil põhinev ja avalikult päris börsil kaubeldav fond (“bitcoin-focused exchange-traded fund”) – ProShare NYSE-l. Riigid ja börsid trükivad raha nii nagu ei iial varem. Ja just kaupmehed konverdivad need virtuaalsed väärtused päris asjadeks ümber.

    Kuna päris väärtust maailma juurde ei looda, pigem vastupidi, siis peab keegi sellest muidugi kaotama. Kõrveküla postkontor ja piimapood lähevad üsna paratamatult kinni, varem või hiljem. Aga kaupmehed kui klass tervikuna – neil on elu ettenähtavas tulevikus ikka puhas lill.

    1. Minul on küll kahju tavainimestest ja väikeettevõtjatest, kes on pidanud koroona pärast nälga jääma, teadmine, et samal ajal kellelgi läheb bitcoiniga suurepäraselt, väga ei lohuta.

      1. Jah, sul on muidugi õigus. Iga hätta jäänud inimene või ka ettevõte on eraldi võetuna nukker.

        Ja sisuliselt on meil praegu tänu pandeemia ja interneti koosmõjule käes väga kiirete muutuste aeg, revolutsioon. Mille ajal väga paljud tallatakse jalga alla ja hädasolijaid on rohkesti.

        Aga ma vaidlen siin omaette väidetega “kabandus kaevab iseendale hauda” ja “raha saab maailmast otsa”.

        1. Numbrid mida me rahaks nimetame siis nende arvsuurus muutub asjad on ikka samad, bitkoin on asi ehk instrument. Kõik lõppeb sellega kui kõik laenatud(trükitud) raha on instrumentides ja kinnisvaras seda tuleb müüa et laenud tagasimaksta ja siis algab kõik otsast peale. 🙂

  22. Ülo, ma Objektiivi, Uusi uudiseid ja inimeste kodulehti võin ise ka sirvida. Sinu viidad on kõik just sellised “ekspert X arvas midagi teemast Y”.

    Ma palun (palusin, palun uuesti) ühte ja ülevaatlikku kirjeldust.
    Mis toimub?
    Ja kuidas peaks ühiskond sellest olukorrast välja tulema?

  23. Kuna ma selle postituse all vastamise kohta ei leidnud, siis postitan lõppu:
    Kas inimesed usuvad / ei usu, et
    – koroona kui tõbi on olemas?
    – vaktsineerimine kui meditsiiniline meetod töötab / ei tööta?
    – riikide jagatav statistika on üldplaanis õige / vale?
    – meedikutel ja med-süsteemil tervikuna on rasked ajad / ei ole?
    , jne.
    1. Esiteks usu/ei usu ei käi minu kohta. Ma olen uskmatu, lähtun vaid faktidest, loogikast, katsetulemustest jne.
    2. Kas koroona kui tõbi on olemas. Jah, on. Koroonaviirusi on terve perekond ja nad põhjustavad haigestumisi. Lisaks on neil palju mutatsioone. Ja lisaks on neid laborites ka edasi arendatud.
    3. Kas vaktsineerimine kui meetod töötab? Üha enam kaldun ma arvama, et minimaalselt kui üldse. Kindlam on tugevdada oma enda immuunsüsteemi. Lisaks on vaktsiinidel palju kahjulikke kõrvalnõjusid. Nii lühi- kui pikaajalisi.
    4.Riikide jagatav statistika? Sõltub missugune statistika. Statistikaga manipuleeritakse palju, enamus inimesi ei tungi asja sisusse ega kontrolli kuidas tulemused on saadud. Seega näiteks koroonasurmade arv ei ütle suurt midagi, sest koroona alla pannakse ka suur hulk teisi surmasid. Näiteks gripisurmad. Gripp, muuseas on koroonaajastul üldse ära kadunud. Lisaks muud surmad kus PCR-test positiivne, lähevad koroonasurma alla.PCR-test, aga teatavasti reageerib ka muudele viirustele ja lisaks selle tundlikkusega mängitakse, nagu parajasti vaja on. Seega kindlam on vaadata üldist suremust meie statistikaameti kodulehelt. Linki ei anna, sest teile vist ei meeldi lingid. Tahate ise otsida.
    5. Meedikutel ja med-süsteemil rasked ajad? Sõltub mis lõigus. Med.süsteemist on raske infot saada, sest meedikutel on keelatud rääkida, mis toimub. Need, kes räägivad, riskeerivad töökohaga. Üksikuid siiski on, nagu eespooltoodud linkidelt näha on.
    Kui on veel küsimusi, siis palun. Ainult konrkreetselt, et ei peaks mõistatama, kas üldse midagi küsiti.

    1. Aitäh vastamast, konkreetne jutt.

      Lingid – ei meeldi üksikud infokillud, kellegi arvamused, väljaütlemised. Seetõttu ei meeldi ka Objektiiv ega kellegi youtube kanalid, need annavad samuti killukesi või siis väga laetud arvamusi. Ise ma ammugi midagi otsida ei taha. Soovisin ülevaadet sellest, mis teie arvates toimub. Ükskõik kas viite või lühikese kirjelduse kujul. Selle enam-vähem sain, aitäh.

      Veel üks küsimus.
      Mida siis peaks riik praeguses olukorras tegema?

      1. Kõigepealt mida tähendab mõiste riik? Wikipeediast – Riik on mõiste, mis märgib territooriumi, millel on kehtestatud ühtne õiguskord. Loomulikult territoorium ei saa mitte midagi teha.
        2. Kas riik on siis meie parlament, valitsus, kohtusüsteem, sõjavägi, politsei, terviseamet jt. jõustruktuurid. Kõigepealt, kas nad saavad üldse aru, mis toimub. Kui ei saa, siis peavad nad kõigepealt selle endale selgeks tegema. Teiseks, kas nad on sõltumatud või saavad käske EU-st, USA-st, WTO-st, ÜRO-st, Bilderbergi klubilt, ravimifirmadelt ja mujalt. Siis peavad nad kõigepealt nende mõju alt vabanema. Muide, Poola just praegu mõnes küsimuses (näit. kohtusüsteem) püüabki seda teha. Seega konkreetse vastuse andmine on keeruline. See sõltub jõududest ja jõudude vahekorrast võimustruktuurides.
        3. Kas riik on hoopis sellel territooriumil elav rahvas. Siis peaks igaüks meist asja omale selgeks tegema ja peeglisse vaatama. Ja ise otsustama, mida ette võtta. Mina otsustasin vastu hakata ja ebaseaduslikke nõudeid, niipalju kui võimalik, mitte täitma hakata. Toompeal, Vabaduse platsil meelt ja arvamust avaldamas käija jne.

        1. Ma tahaks esitada küsimuse just 2. punkti kohta. Mismoodi peaks teie arvates praeguses olukorras tegutsema ideaalne valitsus – selline, kes saab aru, mis toimub, ja on sõltumatu?

        2. Mul on kolmanda punkti kohta küsimus.
          Kas õigekirjareeglid on samuti ebaseaduslikud nõuded?

    2. Meedikutel ei ole keelatud rääkida sellest, mis toimub. Meedikud ei taha rääkida, sest nende jutt ei meeldi vaenulikult meelestatud häälekale vähemusele ja iga meedik, kes suu lahti teeb, võib saada selle vähemuse rünnaku objektiks. Sõimusõnad, süüdistused, ähvardused – kogu kompott.

  24. Lisaks veel juurde, et kui te stat.ee lehelt üldist suremust vaatate, siis vast märkate, et 2020 aastal kui pandeemia ametlikult algas, siis üldine suremus võrreldes varasemate aastatega oluliselt ei tõusnud. Seega mingit pandeemiat tegelikult polnud. Küll aga hakkas mõningane suremuse tõus peale vaktsineerimise algust 2021 aastal.

    1. Juhuks, kui keegi peaks seda väidet uskuma jääma, lisan stat.ee liigsuremuse graafiku lingi.
      https://www.stat.ee/et/avasta-statistikat/viiruse-moju-eestile/surmade-kiirstatistika

      Koroona jõudis Eestisse 2020 märtsis, suremus tegi kohe jõnksu üle eelmise kümnendi keskmise (hoolimata sellest, et suurem osa inimeste suhtlemiskohti pandi kinni); ja sestsaadik on sellest keskmisest ülespoole jäävad sakid olnud sagedasemad, pikemad ja kõrgemad kui alaspidised sakid.

      1. Vaadates graafikut on siiski näha, et suremus tõusis püsivalt üle keskmise alles aasta lõpus (47.nädal). Eelmised tõusud jäävad siiski iga aastaste kõikumiste piiridesse. Ja suremus on püsivalt üle keskmise 2021 aastal. Siis võib hakata mõju avaldama juba vaktsineerimine. Ja lisaks teadlikult ebaõige ravimetoodika (näit. kopsude sundventilatsioon verevedeldajate asemel) kasutamine ja ravimid. Ja efektiivsete ja end õigustanud ravimite (ivermektiin, hüdroklorokviin jt.) kasutamise keelamine. Lisaks pidev hirmakampaania, maskisundus jne. Ja sellega kaasnev pidev stress, mis iseenesest mõjub tervisele.

      2. Minu meelest vähenes esimese laine piirangute ajal päris kõvasti liiklussurmade ja traumade arv, kas polnud nii? Lisaks tõkestasid piirangud ka muude nakkuste levikut. Seda seni, kuni rahvas jaksas neist piirangutest kinni pidada.

  25. to Morgie – …Mul on kolmanda punkti kohta küsimus. Kas õigekirjareeglid on samuti ebaseaduslikud nõuded?…
    Kas de jure või de facto? De jure – ausalt öeldes ma ei tea, kas õigekirjareeglite kohta on mingeid seadusi välja antud või ei.
    De facto – Minu arvates loob keelt siiski rahvas ja on seda loonud juba aastatuhandeid. Ja ei ole seejuures mõelnud mingitele reeglitele. Reeglid on loodud suhteliselt hiljuti keeleteadlaste poolt juba olemasolevale keelele. Ja nüüd püütakse sageli filoloogide ja ametnike poolt seda keelt, mis pidevalt muutub ja areneb, nendesse raamidesse suruda. Enamasti see ei õnnestu.

  26. to nodsu – …Ma tahaks esitada küsimuse just 2. punkti kohta. Mismoodi peaks teie arvates praeguses olukorras tegutsema ideaalne valitsus – selline, kes saab aru, mis toimub, ja on sõltumatu?…
    Kõigepealt kõrvaldama ametist kõik need ametnikud ja teised võimupositsioonidel olijad, kes on sellise olukorra tekitanud ja seda käigus hoiavad. Teiseks avaldama info tegeliku olukorra kohta. St. et mingit koroonapandeemiat pole, on tavalised iga-aastased viiruste hooajad, kus haigestuvad nõrgema immuunsusega inimesed. Ja eeskätt nemad peaksid hoolitsema oma immuunsüsteemi tugevdamise eest. St. muutma oma toitumisharjumusi (rohkem taimtoitu, toortoitu, välistama keemiliselt töödeldud toitu jne.), liikumisharjumusi (rohkem liikumist, soovitatavalt värskes õhus), vähendama stressitaset ja oskust stressiga toime tulla jne. Ja kui nad seda teha ei viitsi, siis hoiduma haigustunnustega inimestest eemale kuni koduse karantiinini.
    Edasi tuleks meditsiinisüsteem ära tuua ravimifirmade ja meditsiinitööstuse kontrolli alt. Ja kasutusele võtta siiani kõrvale surutud või koguni keelatud ravimid ja ravimetoodikad. Ja muidugi võtta alternatiivmeditsiinist kasutusele kõik, mis on ennast õigustanud ja efektiivne. Jne. jne. Edasi võiks ette võtta majanduse, rahanduse, jt. valdkonnad. Aga see läheks juba väga pikale.

    1. Veel paar täpsustavat küsimust: kas “teadvalt vale ravi” all peate silmas, et enamik arste ravib sihilikult nii, et patsiendid sureks? mismoodi te nende psühholoogilist motivatsiooni ette kujutate, kas eeldus on, et nad läksid arstiks plaaniga inimesi tappa? ja kas kellelgi, kelle plaan on inimesi tappa, ei oleks odavam lasta haigestunutel ise ära surra?

      teiseks: kui eeldus on, et meditsiinitööstust ei saa usaldada ja seetõttu ka mitte vaktsiine, siis kuidas sobib sellega kokku idee, et näiteks ivermektiiniravi saab usaldada, kuigi selle ravimi on tootnud samamoodi meditsiinitööstus (esimesena tootis seda Merck)?

      1. …“teadvalt vale ravi”… – Arstid ei pruugi seda isegi teada, et see vale on. Nemad peavad ravima nii, nagu eeskirjad ja etteantud ravimetoodikad ette näevad. Ja kasutama ravimeid, mis on lubatud. Ja kui nad ise alternatiivseid allikaid ei uuri, siis teevad nad enda arvates kõik õigesti.
        Ja mis puutub ivermektiini, mis on toodetud ravimifirmade poolt, siis ega nüüd kõik ravimifirmade poolt toodetud ravimid ka kasutud pole. Nende hulgas on ikka häid ja efektiivseid ravimeid ka.
        Mõned viited:
        1. Потрясающее свидетельство доктора Владимира Зеленко в раввинском суде Израиля – https://bit.ly/3BDGxef . Video on inglise keeles, venekeelsete subtiitritega. Vene emigrandist juudi arst andmas tunnustusi rabide kohtus ja seletab väga hästi kogu toimuvat. https://www.youtube.com/watch?v=W6HP1zuDQVk Temalt in veel palju videosid.
        2. Hästi näha kui kergesti arstid ikka usuvad ravimifirmade propagandat. Aprillis kogunes üle saja naistearsti ravimifirma MSD “koolitusele”. Salaja üritusel osalenud Äripäev nägi, kuidas ravimifirma teeb arstidele ajupesu – Salavideo arstide ajupesust – https://www.youtube.com/watch?v=c9fHTNIVw1A
        3.

  27. Aa, see on see toktor Tenpenny, kes Kinnitas, et koroonavajtsiini saanud inimesed magnetiseeruvad ja nende külge riputatud lauahõbe püsib seal nagu külmkapp magneti küljes…

  28. Küsimuste-vastuste vormis oleme siis teada saanud:
    – Pandeemiat maailmas tegelikult ei ole, on tavaline külmetushaiguste hooaeg.
    – Koroona on olemas, aga ei erine eriti gripist ja muudest tavalistest haigustest.
    – Meedikud läbivalt valetavad haiglate ja üldse süsteemi olukorra kohta.
    – Meditsiinisüsteem on ravimifirmade jne propaganda ja kontrolli all. Meedikud läbivalt ravivad inimesi valesti. Arstid ise ei tea suurt oma tööst, nad lihtsalt toimetavad etteantud käsulehtede alusel.
    – Valitsus (kõikide lääneriikide valitsused siis ilmselt) ja avaliku sektori ametid on samuti valesid poliitikuid ja ametnikke täis, ning tuleks suuremas osas välja vahetada või lihtsalt võimult kõrvaldada.
    – Meditsiinilises mõttes ei tuleks teha midagi erilist. Riskigrupid peavad püsima isolatsioonis. Ülejäänud elanikkond peab medikamentide-põhise ravi ja vaktsineerimise asemel oma immuunsüsteemi tugevama looduslikul viisil, eriti toitumise muutmisega.

    Kas on umbes nii?

    1. see “arstide ei tea suurt midagi oma tööst” on ikka nii rabav – minimaalselt 6 aastat rasket tihedat kõrgharidust pluss 3-5 aastat residentuuri ja ikka nad midagi ei tea. Oleks võinud minna internetti ja guugeldada ja vähem kui aastaga oleks kõike teadnud.

      1. 6 aastat tihedat tuupimist ei tähenda veel, et ollakse kompetentne inimesi ravima. Tuubitakse ikka etteantud programmi järgi, kust on tõenäoliselt välja jäetud alternatiivmeditsiini valdkonnad, rahvameditsiin, taimsed looduslikud ravimid, osa tavameditsiinist (mida soovitakse varjata rahva eest) jne. Muide, minu keskkooli klassikaaslane, kes lõpetas keskkooli kuldmedaliga, läks edasi TPI-sse sama eriala õppima, mida minagi, samasse gruppi. St. AJS-i (automatiseeritud juhtimissüsteemid). Ta kukkus välja esimese aastaga. Pärast läks ta õppima TRÜ-sse, arstiks. Seal sai ta hästi hakkama. Pea oli tal hea ja tuupimine talle nähtavasti sobis.
        Veel mõned lingid meie meditsiinisüsteemi kohta, loodetavasti te ikka loete/vaatate neid, mitte ei looda, et ma need kõik ümber jutustan: 1. Kas ravimimaffia takistab sajandi avastust meditsiinis? eesti keeles – https://bit.ly/3GPphGU 2. Lahkamise tulemused covid-19 vaktsineeritutel – https://bit.ly/3BH44ey . Video inglise keeles, eestikeelsete subtiitritega.

    2. – Meedikud läbivalt valetavad haiglate ja üldse süsteemi olukorra kohta. Meedikud eriti ei valeta, neil lihtsalt ei lubata rääkida, mis toimub. Valetavad meditsiinifunktsionäärid, juhtkond, PR-tegelased jne. Selleks kasutatakse isikukaitse andmete seadust. Vaata ka mu teisi kommentaare, kus on mõned viited sellel teemal. Muide kui inimene sureb koroonasse, tuuakse surmapõhjus alati ära. Kui ta aga sureb peale vaktsineerimist, siis mitte kunagi ei avaldata surmapõhjust (seda saad vahest teada alternatiiv- ja sotsiaalmeediast). Jälgi tuntud isikute surmasid.
      Muuga olen enam-vähem nõus.

      1. jah, nagu Rents ütles. Üldiselt on korraliku teooria tunnus see, et uus info võib seda muuta või selle lausa ümber lükata, teisisõnu falsifitseeritavus ehk ümberlükatavus. Et on mingid tingimused, mille kehtimist on vaja, et teooria ise kehtiks; ja kui tuleb info, et need tingimused ei kehti (kas enam ei kehti või pole üldse kehtinud), siis ei kehti ka teooria.

        Küsimus seega, kas sul on mingid sellised tingimused, mis on su vaadete eelduseks; kas on mingid tingimused, mille valeks osutumine muudaks ka sinu seisukohta.

        1. Mul ei ole mingeid eeldusi ega mingeid tingimusi. Ma võin muuta ja muudangi oma seisukohti kui selleks peaks vajadus tekkima. Näiteks tuleb peale uut infot, mis minu maailmapildiga kokku ei sobi ja kontrollimisel siiski tõeseks osutub.

  29. Viimane küsimus uskmatule: kas sa suudad teoreetiliselt ette kujutada sellise info olemasolu, mis paneks sind meelt muutma? kasvõi vahetu kogemuse näol, et näeksid seda-seda-seda või sinuga juhtuks see-see-ja-see ja seepeale tuleks mõte “ah sa pagan, ei olegi nii, nagu ma arvasin, vaid hoopis teisiti”.

    Kui jah, siis mis hüpoteetiline vastutõend see oleks, mis su meelt muudaks?

    Kui ei, siis on minu poolest selge.

    (tldr: sisuliselt küsin selle maailmapildi falsifitseeritavuse kohta, õigemini, kas uskmatu ise peab oma kokkupandud pilti falsitseeritavaks.)

    1. Miks teoreetiliselt? Kui sul on mingeid fakte minu väidete ümberlükkamiseks, siis palun esita need. Siis võime neid kontrollida ja nende ümber arutleda ja kujundada oma tõe või muuta seda. Seda infot, mis paneks mind meelt muutma pead otsima ikka sina ise ja seda esitama. Mina otsin nagunii igasugust infot, nii poolt kui vastu. Ja analüüsin seda.
      Ja mis vahetut kogemust sa ootad? Minu vahetu kogemus on see, et ma pole juba teadmata ajast haigestunud viirushaigustesse, kaasa arvatud koroonasse. Hoolimata sellest, et rikun kõiki reegleid/soovitusi. Suhtlen viimasel aastal eriti tihedalt (“tänu koroonale”). Järelikult minu elustiil, toitumine jne. on suhteliselt õiged.
      PS. Mida tähendavad “tldr” ja “maailmapildi falsifitseertavus”? False on inglise keeles vale, petlik, seda ma tean. Kirjuta ikka selges eesti keeles.

      1. Falsitsiteeritavus on põhimõtteliselt ümberlükatavus. Kas sa pead võimalikuks, et tuleb mingit infot, mis sunnib sind maailmapilti muutma.

        1. Loomulikult, alati on see võimalus olemas. Ja ma muudangi pidevalt oma maailmapilti vastavalt sellele kuidas uut infot peale tuleb. Kardinaalseid muudatusi pole siiski siiani olnud vajadust teha. Pigem on see ühtlane areng, muutumine. Erinevalt usklikest, kelle maailmapilt on jäigalt paigas kui ta just mingil põhjusel kokku ei varise. Ja ei sunni näiteks usku vahetama.
          Muide, usu, religioonide, universumi ehituse, jne. teemadel soovitaks N.D.Walschi raamatuid – Jutuajamised jumalaga (5tk.). Pealkirja järgi võiks arvata, et nad on rohkem usklikele mõeldud (seetõttu seisiski ta mul tükk aega riiulis järge oodates). Aga nad on siiski lugemiseks kõigile. Kuigi jutuajamised, muuseas öelduna, on tõesti jumala endaga. Seda siis muidugi läbi kanalduse, nagu olid ka Anthony Williami Meditsiinimeediumi raamatud. Usklikele aga paljastub seda raamatut lugedes religioonide (ja ka jumala) tõeline olemus. Ja ma arvan, et nii mõnigi loobub oma pimedast usust.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.