anna kannatust · movies

Twilight (ei, päriselt, miks te naerate?)

Hoolimata sellest, et mõned inimesed arvavad, et blogimine on hobi, lust ja lillepidu, ei ole see tegelikult sugugi nii, sest mõned meist võtavad oma kohustusi enam kui tõsiselt. Mille muuga seletada seda, et isegi vana-aastaõhtul, kui kõik teised pidutsesid, vaatasime meie MNC-ga Twilighti, suisa kaks osa järjest, hoolimata sellest, et juba esimese filmi poole peal vaikselt silmist verd tilkuma hakkas?

Nii et seekord saate kaks arvustust, feministliku (sest naissoo objektistamine oli seal nagu täiega prevaleeriv) ja šovinistliku. Sellest viimasest pole küll MNC-ga juttu olnud, aga kuna ta on šovinistlik siga ja millestki muust seal kirjutada ei ole… Oodake, seal ei olnudki seksikaid tüdrukuid, nii et isegi sellest ei saa kirjutada. Nii et olge hoiatatud, kroku postituse video võtab selle niigi piisavalt hästi kokku.

Ütlen kohe ära, et oleks filmil vähemalt ükski hea asi olnud, no kas või soundtrack, oleksin ma hulga leebem, aga tõesti ei olnud. Ma hakkasin hiljem meenutama, et mis muusika seal oli ja ainus, mis meelde tuli oli see, et ühe laulu kohta mõtlesin, et täpselt nagu liftimuusika. Ni palju siis sellest.

Aga alustuseks tegelastest – kuigi filmi mõlemad osad kestsid ca kaks tundi, ei jõutudki isegi peategelaste korraliku kujutamiseni. Edward tundus lihtsalt silmadefektiga ebakindel hälvik olevat, kes vahib klaasistunud pilguga ühte punkti, et vahel arusaamatuid emotsionaalseid väljapurskeid pritsida. Näitlejatöö, mis miskipärast ei olnud suvatsenud näitlejaga võtteplatsile kaasa tulla, aitas muidugi ka kaasa. Jacobist oli selgem pilt, ta tundus usaldusväärsem, sõbralikum ja igati asjalik, kuigi tema taustast räägiti üsna vähe – segakseks jäi ainult see, miks temasugune poiss sellise mõttetu eide vastu huvi tunneb. Sest  Bella oli igas mõttes ameerika stiilis “tüüpiline teismeline” – kohmakas, ebakindel, uimane, rumalavõitu ja eiras teadlikult igasugust loogikat. Ei, ta ei olnud ilus.

 Väidetavalt lõi autor meelega sellise karakteri, et noored tüdrukud saaksid temaga samastuda (no aitäh, enamus noori tütarlapsi on minu meelest veidigi asjalikumad), aga ma ei kujuta ette, kes seda teha tahaks. Samuti ei kujuta ma ette, MIKS kumbki poistest oleks pidanud temasse armuma – Edward ütles, et asi oli selles, et ta ei suutnud tema mõtteid lugeda, aga ei pea omama vampiiri elukogemust, et taibata, et selle tühja näo taga lihtsalt ei olnud neid. Ja Jacob oli ise rõõmsameelne, aktiivne ja asjalik, päris elus ei ihaldaks ta iial mingit morbiidset mõrda või siis valiks vähemalt ilusa morbiidse mõrra.

Teiseks. Naisi kujutati selles filmis väga kummaliselt. Bella jättis niigi saamatu mulje, aga seda rõhutati veelgi sellega, et näiteks Edward tassis teda pidevalt ringi nagu nukku (ausalt öeldes tundus Bella olevat rohkem tema sülekoer, mitte gf), tõstis teda jne. Samuti vajas ta pidevat päästmist, jättes seega eriti abitu ja lapseliku mulje. Alice, olles küll vampiir, käitus nagu amfetamiinilaksu all 13 aastane. Victoria oli rõhutatult seksikas, ka peale oma kaaslase surma, kui  hööritamiseks enam eriti põhjust polnud. Bella inimsõbrannad muudkui vigisesid. Ehk siis KÕIK naised olid NAISED, mitte inimesed.

Kolmandaks süžee – vat selle süžee puhul olen ma valmis uskuma, et see on kirjutatud täiesti kaine (ja ilmselt mitte eriti suure kujutlusvõimega) inimese poolt. Kui välja arvata sädelemise osa, ofkoosh. Kogu sündmustik on selline klišee, et seda on raske sõnades väljendada. Armastus – me ei saa koos olla, see on liiga ohtlik – armastus. Kõik ohtlikud olukorrad on tingitud sellest, et keegi (enamasti kangelanna) käitub nagu idioot. Sädelemine ei oma üldise süžee osas loomulikult üldse mitte mingit tähendust ja see, et äsja täisealiseks saanud piff vananemise pärast nutab on isegi minu meelest pinnapealne. Midagi konkreetsemat on raske öelda, sest seal lihtsalt ei ole mitte millestki rääkida – sündmusi tegelikult ei ole, ainult üks pidev inin.

Ahjaa, kui te arvate, et “ma armastan sind, aga me ei saa koos olla, sest see on sulle liiga ohtlik” on jabur, siis see pole veel kõik! Spoilerdamise korras olgu öeldud, et lugesin internetist, et järgmise osa dramaatiliseks hetkeks on muuhulgas ka see, et Jacob on väga vihane ja mures, sest saab teada, et Edward ja Bella kavatsevad seksida küll peale abiellumist, aga ENNE Bella vampiiriks muutmist – Jakõubi kardab nimelt, et Edwardi metsik jõud võib Bella ribadeks rebestada (räme naer saalis). Päris nii ei lähe, küll jääb aga Bella kohe rasedaks, peab raseduse ajal jooma verd, et oma hübriidlast toita ja kui on aeg sündimiseks, ronib titt läbi ta selgroo välja (hüsteeriline juubeldamine ja käteplagin, inimesed on tõusnud püsti ja juubeldavad, sest tundub, et tegu on siiski õnneliku lõpuga)!

Neljandaks mehevalik. Mõelge ise, daamid. Eeldame, et te olete naissoost, aga vastu igasuguseid ootusi on teil siiski ka ajud ja te suudate neid kasutada. Teil on kaks peigmehekandidaati. Üks neist on külm, kergesti ärrituv ja enamuse ajast ei saa keegi aru, mida ta parajasti sonib. Te tunnete tema vastu tugevat füüsilist tõmmet, kuid ta on teile juba filmi esimese kümne minuti jooksul suhte alguses selgitanud, et see on paratamatu bioloogiline protsess, mille abil vampiirid saaki ligi tõmbavad. See noormees jagab teile vastukäivaid signaale, viskab teid paar korda jõuliselt vastu seina, jätab maha ja paneb paar korda ka teie elu ohtu. Lisaks on ta igikülm ja ta süda ei löö, mis külmadel öödel voodikaaslase juures üsna oluliseks aspektiks on.

Teine noormees on soe (igas mõttes) ja sõbralik, osavate kätega, armastab nalja teha, on vähemalt sama tugev kui esimene ja saab mängeldes hakkama teie kaitsmisega, ilma et peaks teid vahepeal vastu seina loopima. Ta ei ole emohälvik, aga suudab siiski oma tunnetest rääkida. Ahjaa, ta ei pane kordagi teie elu ohtu ega näe välja nagu ülekasvanud Frodo. Kumma te valiksite? Ei, seda ei saa nii jätta, see nõuab hääletust!

P.S. I’m SO Team Jacob!

Edit: Ma ei tea, miks see kuradima poll tööle ei hakanud, kommenteeriga niisama, kui tahate.  Ja eriefektid olid kah sitad.

23 kommentaari “Twilight (ei, päriselt, miks te naerate?)

  1. Sa oled mõnikord uskumatult armas! 🙂

    Mul pole häbi öelda, et olen kõik raamatud läbi lugenud, sest noh… Jacob on tegija 😀

    Muud mõistlikku öelda polegi.

  2. Hehe, ma sain juba lapsena aru, et kõik vähegi intelligentsed ja ilusad tegelased sellistes ulme/fantacy filmides on a) kõrvaltegelased b)PAHAD, kes tapetakse siis kiirelt ja justkui õigustatult maha.
    Tol aal kujutati ka vampiire üldjuhul pahadena.
    Nüüd kus aga vampiire üritatakse serveerida headena on nad äkki ka idiootsed.
    Järeldus – enamus meinstriimi filmide peategelasi on alati idikad.

  3. Samas nagu uudne lähenemine sellele probleemile, et kuidas lõhkuda see kauajuurutatud tava, et vampiirid siiski süttivad päevavalguse käes. Esiteks – asetame nad kõik elama kuhugi väikelinna, kus kunagi päike ei paista ja teiseks – et mitte väikeseid haavatavaid fännitare hirmutada, teeme nad sädelevaks. Kes see seda põlevat ja tuhastuvat ning röökivat kolli ikka vaadata tahab, kus on romantika.

    Hea arvustus, ma vist tõmban endale teise osa ja vaatan ka ära. Esimene oli nii halb, et ma vaatasin teise korra veel. Sest see oli nii halb. 😀

    1. Ma olen praktiline inimene ja tahaksin saada teaduslikku põhjendust, miks nende nahk peaks päikesele teisiti reageerima, kui tavainimeste oma. No kasvõi, et neil on geneetiline haigus, mistõttu nad päikese käes olla ei saa (esineb ka inimestel). Sädelusejura ei lähe sugugi peale. 😀

      1. Sätendav nahk

        See oli nagu keskaegsete pidalitõbiste hulgas populaarne ning kellukestega ehitud kehakate .
        Kutt ju seletas ära, et see on selleks, et nad päevasel ajal liikuda ei saaks.
        KEs öösel välja ronib on ise süüdi ning kui nüüd keskajal levinud uskumisi meelde tuletada, siis olid vampiiride otsa põrkajad ühed õnnelikumatest – virvatulukestega olid hoopis hapumad lood näituseks.

        See nahavärgens oli seega minu arvates ok ning kuna seda ainult korra eksponeeriti, siis ei häirinud.

  4. Lugemisega olen viimase osa juures. Teise osa filmi tahan näha vaid seepärast, et näha, kui saasta filmi õnnestub nii saastast raamatust teha. Jah, teine osa oli täielik läbikukkumine.
    Aga ma vaidlen veidi vastu. Nimelt, mind häirib tohutult kui inimesed käivad ja halavad, et “miks too tüüp tolle eidega koos on, mida ta temas näeb.” On teada tuntud fakt, et inimesed on erinevad. See, et sina seal midagi ei näe, ei tähenda, et see tüüp midagi ei näe. Jah, tal oleks võimalus saada keegi ilusam (kelle silmis?) ja targem. Aga tema jaoks on Bella maailma parim valik. Muidugi, raamat on veidi erinev kui päriselu ning autor oleks pidanud selle ehk veidi paremini lahti selgitama, MIKS J tahahtis Bellat. Mis puutub aga bella ja edwardi suhtes, siis sissekanne kõlas selle koha pealt nagu range vanaema hala, kes püüab elu eest oma lapslast kellestki lahti ajada. Jällegi – inimesed on erinevad, ju siis bellale meeldib külm mees voodis. Teos ju sellele oligi üles ehitatud – hoolimata kõigest ebameeldivast on armastus, mis ei lase eemal olla teineteisest.

    Ülejäänud sissekandega olen ma üpriski nõus.

    1. Raamatu kohta ma ei tea, aga filmis Edward konkreetselt mainis, et põhimõtteliselt mõjuvadki vampiirid inimestele nii, et kui nad nendega lähemalt kokku puutuvad, tundub neile, et nüüd ongi armastus kohal – et nagu vampiiride bioloogiline eripära, mis saaki ligi tõmbab vms. Ja vähemalt filmis näidatav dialoog oli küll nii kehv, et selle põhjal jääb küll arusaamatuks, kuidas sellise jutu puhul üldse midagi areneda saab. Samuti on autor ise intervjuudes rääkinud, et Bella peabki olema kohmakas, uimane, mitte väga ilus ega ka ajude poolest silmapaistev jne. Ja kui mõelda tagasi oma gümnaasiumiajale, siis poisid siiski eelistasid teatud sorti tüdrukuid, kes enamasti olid vähemalt enesekindlad ja suutsid lauseid ritta ajada – aga siin ei ole ju mitte ainult Edward “luigetitte” armunud, vaid enamvähem kõik poisid, kellega ta kokku põrkab, on põlvili maas. Minu jaoks täiesti arusaamatu.

    1. Haha. Kõmmutama ei hakka, aga arusaamatuks jääb küll, kuidas selline asi mingeid positiivseid emotsioone saab tekitada. Ehk on raamat tõesti vähemalt normaalselt kirjutatud, filmi dialoogid olid küll jubedad.

      1. kõige tuumaks on ju armastuslugu – kõige kiuste, kõikevõitev ja üldse kõige-kõige… miks ei võiks ‘tavaline’, st hall hiireke igas mõttes olla meeste unelmate tüdruk (isegi kui ta on koba ja kõik muud asjad)? ma ei usu, et see raamat või film pretendeerib ajatu klassika tiitlile – see on lihtsalt ilus muinasjutt armastusest, millesse tänapäeva kibestunud ja karastunud inimene enam ei usu, a la alternatiivse kollide-ja eriti-halliks-ja-igavaks-tehtud-ameerika-maailma romeo ja julia. point on siiski armastus. ilmselgelt ma olen siin blogis vähemus, aga kui päriselus oleks ka sellist ilu ja lootust ja maagiat kui selles loos, siis ma üldse ei vaevuks kellegi blogisid, ammugi siis neid ilmatud raamatuid lugema. anoh, juba keskkoolis tituleeriti mind, oma sõprade poolt kusjuures, maailma viimaseks romantikuks, niiet … oehh. missealikka. ma ei tahagi ju kellegi arvamust kallutada, lihtsalt ei saanud kuss olla, kui minu jaoks midagi nii ilusat maatasa tehti.

        1. Filmis toodi see Romeo ja Julia paralleel kah üsna selgelt välja – kuigi pean tunnistama, et paratamatu küünikuna on minu meelest ka Romeo ja Julia õnnetu saatus suures osas noorte lollusest tingitud. 😀

  5. Täitsa perses, tekkiski diskussioon “raamatu”/”filmi” “sisu” üle. Palun järgmine postitus (vabalt valitud) plastikust lasteraamatu (vanusele 0-6 kuud) kultuurilisest ja kunstilisest tähendusest.

    1. No raamatut ei ole ma lugenud, nii et selle koha pealt ei oska öelda ja kust ma tean, ehk on tõesti geniaalne teos, mille režissöör miskipärast pekki keelas. Aga internetist loetud informatsiooni põhjal ei tahaks hästi uskuda.

  6. “Edward tundus lihtsalt silmadefektiga ebakindel hälvik olevat, kes vahib klaasistunud pilguga ühte punkti, et vahel arusaamatuid emotsionaalseid väljapurskeid pritsida.”

    Olen küll nn Team Edward, kuid siiski loen hea meelega arvustusi ning see lause , mille ma tsiteerisin on vist parim , mida ma olen lugenud.Minujaoks on see üpriski naljakas ning reaalselt võttes ju üsnagi tõsi 🙂 Tunnistan , et olen selle saaga fänn.Kuid pean ka tunnistama , et see arvustus on üks parimaid, mida olen lugenud.

    Leian, et arvustustes avaldad sa enda arvamust ning need , kes ütlevad , et inimesed tunduvad inimestele erinevalt , nt see Bella ja Edwardi armastuse värk. Siis kui sinule tundub see nii ja kui sa kirjutad oma postitusse nii , arvan et teised peaksid seda aksepteerima , kuna see ongi ju sinu arvamuse avaldamine 🙂

    1. Aktsepteerimine ja oma arvamuse avaldamine on kaks eri asja. Ma aktsepteerin alati Rentsu arvamust ja nagu ka mainisin, ei püüa ma kellegi arvamust kallutada. Senikaua kui kommentaaride lisamine on lubatud, on teretulnud ka erinevad arvamused teema all. Kamoon, kujuta ette kui igav Reenal oleks kui kõik ainult takka kiidaks ja tema sõnu kordaks.

      1. Hah, ärge unustage, et Rents on perekooli kasutaja, ta on harjunud sellega, et kui ta arvamus kellelegi ei meeldi, öeldakse talle, et ta on pekine lits. Niii et siinne tsiviliseeritud arvamusteavaldamine on ainult teretulnud. Ikka tore teiste mõtteid näha.

  7. Koguaeg mõtlen, et film on raamatuga võrreldes suhteliselt hale. Sest et kui esimene osa (raamat) põhineb suurel osal tegelaste sisekõnel (eelkõige Bella omal), siis filmis ongi seda vist pyytud edasi anda natuke arusaamatu vastastikuse jõllitamise ja nihelemisega.

    Mind isiklikult häirib filmis (lisaks syzeevõngetele, lyhendamisele) see mingi omapärane näitlemisviis, kus kõik asjad on nii yle dramatiseeritud kui võimalik. Teema on kurb, aga ikkagi näeb kumbki peategelane enamuse ajast välja, nagu oleks äsja suure kõhuvalutableti alla neelanud. Alice ilmselt pyyab natuke positiivsust systida, aga yldise fooni taustal kõlab see jah pisut yleerutunult:) Aga kui Edward peaks loogika järgi olema 100+ aastat ilmas elanud kodanik, siis juba see eeldaks teatavat elutarka ellusuhtumist. Mu meelest. Filmi-Edward aga käitub enamuse aega nagu sygavas masenduses uksi prõmmiv 14-aastane, isegi mõned tänapäeva 17-aastased on suhtumiselt täiskasvanumad.

    Mis puutub näitlejate valikut, siis arvasin algusest peale, et selle filmi võiks lahendada hoopiski arvutigraafika abil, sest kui raamatus kirjeldatakse vampiire kui säravaid ja (inimesele) erakordset muljet avaldavaid tegelasi, siis filmis on sellest järele jäänud enne võtete algust silmnähtavalt veidi uimaseks löödud kujud. Inimene ikka ei saa vampiirile lähedale, kui teda photoshopis ei tuunita. Mõned Deviantarti fantasy-joonistused aga juba saaks.

    Aga miks Edward peale jäi/jääb… noh, temal on yks silmnähtav eelis – ta on see va ESIMENE armastus. Kes meist esimest armastust taga ei õhkaks, kasvõi vahetevahel salaja? 😛 Ja ka muidu antakse lurjustele lõpuks ikka kõik andeks…

    Muide, Volturide Jane oli päris lahe tegelane teises filmis. Teised olid kuidagi vähemimposantsed kui raamatus.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.