anna kannatust

Püssi ka ei saa paugutada, ilma et mõni neeger ette ei jääks

Loen Postimehe spordilehest (ma ei tee nalja, Postimehe toimetajate meelest väärib selline uudis kajastamist spordisektsioonis seoses sellega, et mingid sportlased ka meelt avaldavad), et maailma kõige demokraatlikumas riigis lasti maha neegripoiss, sest naabrivalvet teostanud mees arvas, et ilmselt on tegu põgenenud orjaga. Või mitte päris nii, George Zimmerman helistas politseisse ja ütles, et näeb mingit kapuutsiga neegripoissi kõndimas ja see on väga kahtlane, mistõttu ta jälitab teda (kuigi politsei ütles konkreetselt, et jälitamine pole vajalik). Tõsi küll, poiss kujutas endast tavapärast suuremat ohtu, sest oli relvastatud – nimelt kandis ta jääteed ja Skittleseid, ma ei kujuta ettegi, mis oleks saanud, kui ta oleks hakanud neid ausale kodanikule silma loopima. No ja olgem ausad, kui tõenäoline see ikka on, et mingi neeger suletud kogukonnas elab, targem ikka kohe relv selga suruda.

Postimehest muidugi sündmuste käigu kohta eriti palju infot ei saa, aga selle kohta on väga põhjalik wiki leht, kust saab lugeda, et Zimmermani sõnul läks ta autost välja, et tänavasilti vaadata ja kui ta tagasi auto juurde siirdus, ründas poiss teda ootamatult selja tagant – see sama poiss, kelle kohta ta oli paar minutit tagasi politseile öelnud, et jälitab teda, aga kelle tänaval viibimine talle hetkel ilmselgelt täieliku üllatusena tuli. No ja mees, kes kartis oma elu pärast, oli sunnitud teda tulistama. Kuna lugu on nii ilmselge, vabastas politsei ta pärast tunnistuste andmist ja süüdistust ei esitatud, sest ei olevat infot, mis lubaks väita, et tegu polnud hädakaitsega. Neeger viidi John Doe’na surnukuuri, ilma et oleks vaevutud ümbritsevatest majadest küsima, kas keegi teab, kes ta on (nagu tavaliselt kombeks), sest eeldati, et see on mingi narkomaan. Vanemad said teada, et nende poeg, Trayvon Martin, on surnud, alles järgmisel päeval, kui poisi isa oma poja kadunuks kuulutas.

Muuhulgas öeldi vanematele, et kohtuasja algatamiseks pole põhjust, sest Zimmerman on eeskujulik kodanik (hiljem selgus, et ta on varem süüdi mõistetud politseiniku ründamises ning tema eksnaine süüdistas teda peksmises ning oli tema suhtes lähenemiskeelu taotlenud; samuti käis Zimmerman naabrivalve korras ukselt uksele ja palus inimestele kahtlaste neegrite koha pealt silmad lahti hoida, nii et ei pea väga suur vandenõuteoreetik olema, et arvata, et ta mustanahaliste osas veidi negatiivselt meelestatud oli). Samuti öeldi pressile, et kõigi tunnistajate ütlused toetavad Zimmermani omi, mille peale need, kelle ütlused seda tegelikult ei teinud, pidid tegema avalduse, et seda väidet kummutada (nimelt on osad tunnistajad seisukohal, et appi karjus poiss, mitte mees). Poisi telefonikõnede väljavõttest selgus, et intsidendi alguses rääkis ta telefoniga. Tema tüdruk (kes on siiani anonüümne) andis tunnistuse ning ütles, et räägiti temaga ja et Trayvon oli öelnud, et mingi imelik mees jälitab teda, mille peale tüdruk soovitas tal ära joosta. Kõne lõpus oli kuulda, kuidas poiss küsib kelleltki, mida see temast tahab, ja see küsib vastu, mida ta seal teeb ning sellele järgneb lükkamise heli ning kõne katkeb.

Nii et kogu informatsioon on ilmselgelt liiga vastuoluline selleks, et mitte mingit uurimist alustada, seda enam, et hetkel tundub info pigem poisi kasuks rääkivat – isegi kui me eeldame, et mehel on õigus selles osas, et Trayvon olevat teda rünnanud, tahaks kohe küsida, mida te ise teeksite, kui kõnniksite keset tänavat, mingi kahtlane mees hakkab teid jälitama ja kui te küsite, mida ta tahab, küsib ta püss käes ülbel toonil, mida sa seal üldse teed. Mina üritaksin küll kas minema joosta või rünnata, sest MINA (sest mul pole ju relva, kui kuradima mahlapakk välja arvata) kardaksin OMA elu pärast. Ründamine tunduks selles mõttes arukas variant, et kui ma jooksma hakkaksin, oleks mind väga lihtne selja tagant maha lasta. Kui ma tal relva käest lööksin, saaksin ehk minema. Hädaabikõned on wikis üleval ka, seal on taustal kuulda, kuidas keegi appi karjub, aga sellise kvaliteediga on muidugi raske öelda, kumb see karjuja on. Igatahes uurib asja nüüdseks FBI, sest esiteks selgus, et must kogukond on miskipärast rahulolematu (isegi Obama on öelnud, et talle ei meeldiks, kui ta poeg vihmase ilmaga kapuutsikandmise eest maha lastaks) ja teiseks on samas politseijaoskonnas ka varem sarnaseid probleeme olnud ja siiani ei saanud karistada isegi valvurid, kes mustanahalist poissi selga tulistasid ja seda enesekaitseks nimetasid.

Eriti huvitav on see, et Floridas kehtibki seadus, mille järgi enesekaitsele saab tunnistajateta rõhuda mitte ainult oma kodus, vaid ka avalikus ruumis (=tänaval) ja autos toimunud tapmiste puhul. St et enam pole vaja, et keegi sul aknast või kasvõi väravast sisse roniks, et sul oleks seaduslik õigus, et talle kuul silmade vahele kihutada, vaid seda võib teha ka tänaval, kui keegi sind ohustab. Kui keegi parajasti seda ohustamist nägema ei juhtu, sõltubki see, mis sinust edasi saab, sellest, kui usaldusväärse inimesena sa politseile tundud ja kui ohtliku mulje teine osapool jätab. Selle seaduse vastuvõtmise ajast on enesekaitsena põhjendatud tapmiste hulk Floridas peaaegu kolmekordistunud.

3 kommentaari “Püssi ka ei saa paugutada, ilma et mõni neeger ette ei jääks

  1. Sa pead ilmselt silmas Castle doctrine mille järgi võib inimene kaitsta end äärmusliku jõuga kui ta tunneb end ohustatuna. Ning see pole ainult Floridas, väga laiapõhjalisi samalaadseid seadusi on vähemalt 10 osariigis.

    Igatahes ameeriklased armastavad relvi. Relvamüük on juba mitmendat aastat taevas tegemas rekordeid. Hiljuti teatas suuruselt neljas relvatootja, et ta pole suuteline rohkem tellimusi täitma kuna ei suuda lihtsalt füüsiliselt rohkem toota.

  2. Kui ma sind ei tunneks, siis ma arvaksin, et sa lõpetad gümnaasiumit ja harjutad emakeele osaoskuste eksamiks ümberjutustuse kirjutamist. 😀 Päris hästi tuleb välja, ei saa salata. Eriti lahe oleks, kui keegi paneks oma esseele ka eksamil sellesarnase pealkirja. 😀

    Ahjaa, Londonis keelati minu mäletamist mööda mingites poekettides kapuuts peas käimine ära. Ning 12-aastased tüdrukud visati mingist muuseumist välja, sest kuigi nad seal ei lärmanud ega sülitanud, oleksid nad pidanud koos täiskasvanutega seal olema. Ning neil olid kapuutsid peas! S.o juuksehooldustoodete firmade lobbytöö, raudselt. Et inimesed ei saaks enam juustupeaga avalikus kohas liikuda…

    1. Pubides ei tohi seal (st Inglismaal) juba ammu kapuutsiga käia (mitte isegi kapuuts peas, vaid üldse ei tohi pubisse minna asjaga, millel kapuuts küljes on). Aga ümber jutustasin ma suure osa selle pärast, et nagunii pooled ei viitsi kunagi linke vajutada ja teiseks on ikka veel olemas inimesi, kes no habla ingles.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.